Avtomobil bomba je razstrelil vhod na mednarodno letališče v Kabulu. Foto: Reuters
Avtomobil bomba je razstrelil vhod na mednarodno letališče v Kabulu. Foto: Reuters

ostro kritiziral sosednji Pakistan.

V ostri kritiki Islamabada je Ašraf Gani ocenil, da napadi kažejo, da v Pakistanu še naprej delujejo vadbeni centri za samomorilske napadalce in tovarne za izdelavo orožja. "Upali smo na mir, a od Pakistana sprejemamo vojna sporočila," je poudaril na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija.

Pakistan se noče odreči talibanom
Konferenco je sklical po zadnjem samomorilskem napadu na letališču v Kabulu, ki je zahteval najmanj šest življenj. Napad se je zgodil po petkovem nizu bombnih napadov v Kabulu, v katerih je umrlo 51 ljudi. Odgovornost za vse napade so prevzeli talibani. "Če bodo naše ljudi še naprej pobijali, bodo naši odnosi s Pakistanom izgubili smisel," je še opozoril Gani in izpostavil, da pričakujejo ukrepanje proti organizatorjem napada.

Gani si od prihoda na položaj septembra lani prizadeva za zbližanje s sosednjim Pakistanom v upanju, da bi ta talibane prepričal, da sedejo za pogajalsko mizo. Pakistan namreč zgodovinsko podpira talibanske upornike v Afganistanu in številni Afganistanci ga obtožujejo, da ščiti skrajneže v upanju, da bi ohranil vpliv v Afganistanu.

Napadli še mednarodno letališče
Ob vhodu na mednarodno letališče v Kabulu je v času kosila razneslo avtomobil bombo, ki jo je sprožil samomorilski napadalec. Po navedbah oblasti je v napadu umrlo najmanj šest ljudi, vključno z napadalcem, najmanj 21 je bilo ranjenih. Po podatkih oblasti in Nata, ki deluje na letališču, so vse žrtve civilisti.

Nasilje v Afganistanu se krepi po potrditvi smrti talibanskega vodje mule Omarja in imenovanju mule Aktarja Mansurja za njegovega naslednika, kar spremljajo ostri notranji boji v uporniških vrstah. Talibani so se ob tem distancirali od načrtovanega drugega kroga mirovnih pogovorov z afganistansko vlado, ki je bil načrtovan za konec julija.