Mursijev podpornik. Foto: EPA
Mursijev podpornik. Foto: EPA
Egipčani
V zadnjih dneh je začasna oblast priprla več sto članov Muslimanske bratovščine. Foto: Reuters

Te je treba reševati z demokratičnimi sredstvi, je v akademski razpravi z mladimi v okviru letne generalne skupščine Mreže mladinskih društev za Združene narode (UNYANET) dejal Pahor.

Pahor je zaskrbljen nad razmerami na Bližnjem vzhodu, še posebej ga skrbi dogajanje v Egiptu. "Moja definicija statusa v Egiptu je - to je državni udar (coup d'etat). Ali je to kdo od mojih kolegov z Zahoda izrekel javno? Nihče. Niti jaz. A je očitno. To je državni udar. Z vojaško pomočjo je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik odstranjen z oblasti," je dejal v akademski razpravi, ki je potekala v angleščini, in dodal, da ni njegova naloga vmešavati se v notranje zadeve Egipta.

Čeprav so nekatere odločitve odstavljenega egiptovskega islamističnega predsednika Mohameda Mursija v državi naletele na neodobravanje, državni udar ni pravi odgovor na nezadovoljstvo, je dejal Pahor. Sam bi poskušal spremeniti Mursijevo politiko ali ga zamenjati, a z demokratičnimi sredstvi, kot so npr. volitve.
Aretirali Badieja
Medtem so egiptovske oblasti aretirale vrhovnega voditelja Muslimanske bratovščine Mohameda Badieja, ki se je vse od odstavitve Mursija skrival pred javnostjo. Viri na egiptovskem notranjem ministrstvu so povedali, da je bil Badie aretiran v stanovanju v Kairu v bližini trga Raba Al Adavija, kjer je policija preteklo sredo nasilno razgnala Mursijeve privržence. Takrat je bilo na trgu ubitih več kot 200 ljudi.
Badiejev sin Amar je bil ubit v petek, ko se je protest v podporo Mursiju sprevrgel v nasilne spopade med policijo in demonstranti. Na ta dan je po uradnih podatkih umrlo 173 ljudi, Badie pa se ni udeležil njegovega pogreba.

Spodbujal naj bi k nasilju
Egiptovski tožilci naj bi nalog za aretacijo Badieja izdali že 4. julija, ker naj bi s hujskanjem spodbujal k nasilju, ki je vodilo k smrti protestnikov. Že takrat so se pojavila poročila o njegovi aretaciji, a se je Badie dva dni kasneje pojavil na trgu Raba Al Adavija in nagovoril več deset tisoč Mursijevih podpornikov. "Milijoni, ki podpirajo Mursija, bodo ostali na trgih, dokler predsednik Egipta ne bo ponovno umeščen," je navdušeni množici dejal Badie. Od takrat ga v javnosti ni bilo na spregled.

Badie je bil eden redkih visokih voditeljev Muslimanske bratovščine, ki je bil še na prostosti. Tožilstvo je namreč izdalo celo vrsto nalogov za aretacije vodilnih v bratovščini.

Nove in nove smrtne žrtve
V državi po vnovičnem izbruhu nasilja vladajo izredne razmere, trenutna oblast pa je razglasila tudi tridnevno žalovanje za 25 policisti, ki so bili ubiti na Sinajskem polotoku. V nedeljo pa so se razmere zaostrile v zaporu na severu Kaira, v katerem je bilo zaprtih več sto islamistov, ki so jih v akcijah proti Mursijevim privržencem aretirale egiptovske oblasti. Zaporniki so poskušali pobegniti, a 36 se jih je zadušilo zaradi solzivca, ki so ga varnostne sile uporabile, da bi jih zaustavile.