Preiskava torontske policije je trajala kar dve leti. Foto: EPA
Preiskava torontske policije je trajala kar dve leti. Foto: EPA

Torkova operacija, v kateri je sodelovalo 260 policistov, predstavlja vrh dveletne preiskave proti "najvišjim ravnem" ’Ndranghete, je sporočila kanadska policija. Prijetje ključnih igralcev skupine naj bi močno oslabilo mednarodne kriminalne operacije te mafijske združbe.

Glavni štab mafijskih družin, ki sestavljajo ’Ndrangheto, je sicer na jugu Kalabrije, njene celice pa so razporejene po vsem svetu, tudi v Torontu. Po navedbah policije se je omenjena mafijska združba "z družnimi regijskimi, nacionalnimi in mednarodnimi močmi izmikala roki pravice, širila ozemeljski vpliv in si zagotavljala vire dohodka".

Zasegli mamila in gotovino
Torontska "družina" je zdaj obtožena uvoza mamil in trgovine z mamili, trgovine z orožjem, izsiljevanja, posedovanja dohodkov, pridobljenih po kriminalnih poteh, in pranja tega denarja.

19 aretiranih je starih od 26 do 66 let, med drugim pa jih obtožnica bremeni zarotništva ter prekupčevanja z marihuano in kokainom. Policija je v raciji zasegla tri kose strelskega orožja, 8,5 kilograma kokaina, 7 kilogramov marihuane, gotovino in pet vozil.