Hčerka že pokojne Kay Carter, ki je umret odšla v Švico, je z nasmehom pozdravila odločitev sodišča. Foto: Reuters
Hčerka že pokojne Kay Carter, ki je umret odšla v Švico, je z nasmehom pozdravila odločitev sodišča. Foto: Reuters

anadsko vrhovno sodišče je odločilo, da lahko zdravniki pomagajo pri samomoru tistim bolnikom, ki imajo hude in neozdravljive zdravstvene težave in za pomoč zaprosijo.

Sodišče je namreč soglasno razsodilo, da je prepoved pomoči zdravnika pri samomoru v nasprotju s kanadsko listino pravic in svoboščin. S tem je spremenilo zakon iz leta 1993, ki je samomor ob zdravniški pomoči prepovedoval.

Sodniki pa so dodali, da je ta odločitev za eno leto zamrznjena, da bi lahko poslanci ustrezno spremenili zakonodajo, povezano z vprašanjem, ki deli kanadsko javnost. Če tega v enem letu ne bodo dosegli, bo odločitev sodišča nična.

Občutljiva tema
Vrhovno sodišče je odločalo v primeru družin dveh žensk iz Britanske Kolumbije na zahodu Kanade, ki sta trpeli za neozdravljivimi boleznimi in sta že umrli. Ena izmed njiju, Gloria Taylor, je umrla zaradi okužbe, druga, Kay Carter, pa je odpotovala v Švico, kjer so ji samomor ob pomoči zdravnika dovolili. Pred tem je 89-letnica dejala, da se boji "umiranja po korakih".

Leta 1993 je kanadsko vrhovno sodišče v primeru pionirke v boju za pravico umreti Sue Rodriguez prepovedalo samomor ob zdravniški pomoči, kar je utemeljilo z zaščito ranljivih oseb. V današnji odločitvi je sodišče izpostavilo, da so se družbene vrednote v Kanadi od leta 1993 spremenile.

Samomor z zdravniško pomočjo je dovoljen v nekaterih evropskih državah, kot je Švica, pa tudi v nekaj ameriških zveznih državah. V Kanadi pa je bilo do zdaj nezakonito svetovati ali pomagati pri samomoru; za takšno dejanje je bila zagrožena zaporna kazen 14 let.