Z vodo v Karlovcu se bori tisoč reševalcev in 4.000 meščanov. Foto: Radio Mrežnica
Z vodo v Karlovcu se bori tisoč reševalcev in 4.000 meščanov. Foto: Radio Mrežnica
Karlovac
Reševanje v Donjem Mekušju. Foto: Radio Mrežnica
Karlovac
Nasipi zadržujejo vodo podivjane Kolpe v Karlovcu, kjer še vedno pada dež. Foto: Radio Mrežnica
Karlovac
V Karlovcu se Korana zliva v Kolpo. Foto: Radio Mrežnica

Oblasti opozarjajo, da najhuje še ni za njimi, a reki naj ne bi več naraščali.

Zaradi poplavljanja rek so v Karlovcu razglasili izredne razmere in evakuirali 2.000 ljudi. Kolpa je bila ob 18.00 visoka 832 centimetrov, Korana pa 834 centimetrov, kar je nekoliko manj od napovedi. Kljub temu je to najvišji vodostaj Korane do zdaj, presegla je celo vodostaj iz februarskih poplav, ko je bila visoka 821 centimetrov.

Prebivalce Karlovca je razveselila tudi vremenska napoved, saj naj ponoči ne bi več deževalo. Je pa popustil betonski zid v naselju Dubovac.

Sirene so že dopoldne razglasile splošno nevarnost, mestne oblasti pa so pozvale prebivalce, naj pomagajo pri obrambi pred poplavami. V petek so na pomoč mestu poslali tudi približno 100 hrvaških vojakov.

Karlovec sta pred poplavnim valom obiskala predsednik Ivo Josipović in minister za gospodarstvo Tihomir Jakovina ter si ogledala obrambne nasipe, udeležila se bosta tudi sestanka kriznega štaba. Za njima je prišel tudi premier Zoran Milanović.

Korana ni dosegla devetih metrov
Hrvaški mediji so pričakovali večji vodni val od februarskega. Takrat je bilo poplavljenih okoli 1.000 hiš, na območju mesta Karlovec pa je bila takrat škoda okoli 29 milijonov kun oziroma 3,8 milijona evrov. Od 52 naselij so jih poplave takrat prizadele 32. V februarja je vodostaj Kolpe znašal 827 centimetrov, vodostaj Korane pa 821 centimetrov, a tokrat naj bi bili reki še višji - Kolpa za 20 centimetrov, Korana pa za kar 40, kar se k sreči ni uresničilo.

"So deli mesta, ki jih preprosto ni mogoče ubraniti. Morali smo evakuirati ženske, otroke in starejše osebe, ker prihaja izjemno visoka voda, celo pol metra višja, kot je bila februarja letos, ko je bilo poplavljenih več sto hiš," je povedal župan Karlovca Damir Jelić.

Mestne oblasti so pozvale vse za delo sposobne prebivalce, naj pomagajo graditi nasipe. Ocenjujejo namreč, da Kolpa ne bo mogla sprejeti vse vode iz Korane. Na terenu so gasilci, gorski reševalci in delavci komunalnih podjetij.

Evakuacija tudi drugod
V preteklih 24 urah je na območju Karlovca padlo 63 litrov dežja na kvadratni meter, na območju izliva reke Korane pa še več. V vasi Veljun blizu Karlovca so namerili rekordno višino Korane, evakuacija poteka tudi v več mestih Pokupske doline.

Zaradi poplav je zaprtih več državnih in lokalnih cest na območju Karlovca, kjer tečejo štiri reke, Korana, Kolpa, Dobra in Mrežnica.

V Sisku strah pred Kolpo in Savo
Na območju Siska pa naj bi se v nedeljo popoldne združila dva ogromna vodna vala - Save, ki prihaja iz Zagreba oziroma Slovenije, ter Kolpe iz Karlovca. Rekordni vodostaj Kolpe iz februarja naj bi bil presežen za okoli pol metra, zato so na tem območju napovedali razporeditev približno 250 hrvaških vojakov, ki utrjujejo nasipe in postavljajo nove. Mesto Sisak ni ogroženo, so pa v nevarnosti okoliške vasi.

V Hrvaški Kostajnici se pripravljajo na mogoče razlitje reke Une. Tudi na severu Hrvaške je močan dež povzročil razlitje rek Plitvice in Bednje.

Vremenoslovci za danes napovedujejo nekoliko manj dežja kot v preteklih dneh, a pričakujejo občasno nalive in nevihte v večjem delu države, posebej v goratih območjih ter na skrajnjem jugu in vzhodu.

Nemirno tudi v Dalmaciji
Stanje se še vedno ni umirilo niti v Dubrovniku, kjer je bilo pred dvema dnema poplavljeno celo staro mestno jedro. Poplavljeno je tudi 85 odstotkov Međimurja.

Fotografije iz Karlovca in okolice si oglejte v spodnji galeriji.