V barakarskem naselju Kibera, kjer podporo uživa opozicija, je prišlo do spopadov protestnikov in policije, več je poškodovanih. Foto: Reuters
V barakarskem naselju Kibera, kjer podporo uživa opozicija, je prišlo do spopadov protestnikov in policije, več je poškodovanih. Foto: Reuters
Uhuru Kenyatta
Uhuru Kenyatta ima po umiku glavnega tekmeca zagotovljen nov mandat. Foto: Reuters
Kenija
Primerjava volilne udeležbe na istem volišču v Nairobiju 8. avgusta (zgoraj) in danes. Foto: Reuters
Spopadi na kenijskih volitvah

Izgredi med protestniki in policijo v mestu Kisumu so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev. Tam je prišlo do spopadov med protestniki in policijo, v katerih je bil ustreljen najstnik, ki je kasneje poškodbam podlegel v bolnišnici.

Na prvi izvedbi volitev je slavil dozdajšnji predsednik Uhuru Kenyatta, ki je Kenijce pozval, naj se udeležijo tudi ponovljenih volitev in se izogibajo nasilju. Glavni kandidat opozicije Raila Odinga pa se je iz volilnega boja umaknil in svoje podpornike pozval, naj volitve bojkotirajo.

Iz Kibere, ki je četrt kenijske prestolnice Nairobi ter hkrati največje barakarsko naselje v državi in trdnjava opozicije, poročajo o veliki prisotnosti policije. Tudi tam je prišlo do izgredov med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec. Iz Mombase poročajo, da je bil na poti na volišče zaboden in huje ranjen nek moški.

Nižja volilna udeležba
Za razliko od avgustovskih volitev, ko so volivci v vrstah čakali pred volišči, je volilna udeležba v Kiberi zaenkrat zelo nizka. Podobno je tudi v obalnem mestu Mombasa, kjer je nemška tiskovna agencija DPA ob 8. uri zjutraj naštela zgolj 20 volivcev.

V protestih pred volitvami umrlo 70 ljudi
Vrhovno sodišče je v začetku septembra volitve 8. avgusta razveljavilo, ponoviti bi jih morali sprva 17. oktobra, nato pa jih je volilna komisija preložila na današnji dan. Od avgustovskih volitev so bili skoraj vsak dan množični protesti podpornikov Odinge, na katerih so ljudje zahtevali reforme in odstavitev vseh članov volilne komisije še pred ponovitvijo volitev. Oblasti so se nad protestnike spravile tudi s solzivcem, v policijskem nasilju pa je umrlo okoli 70 ljudi. Prijeli so več predstavnikov opozicije.

Umik Odinge od kandidature
Odinga je dejal, da ne želi več kandidirati, ker njegove zahteve za volilno reformo niso bile izpolnjene. Volitve je označil za farso in državni udar vlade. Volivce je pozval, naj ostanejo doma in se tako izognejo morebitnemu medetničnemu nasilju. S tem je omilil bojazni pred morebitnim nasiljem na volilni dan.

Kenyatta ima po umiku Odinge, ki se je za predsedniški položaj potegoval že štirikrat, zmago zagotovljeno. Na predvečer volitev je dejal: "Naši predniki so se bojevali in umirali za pravico Afričanov, da sami izbirajo svoje predstavnike. Ne drznimo si uničiti te dediščine." Odinga sicer kljub umiku ostaja na volilnih lističih, na katerih je skupno osem kandidatov. Po mnenju nekaterih poznavalcev bi lahko to postavilo pod vprašaj zakonitost izida.

Spopadi na kenijskih volitvah