V znamenju žalovanja potekajo tudi velikonočni obredi. Foto: Reuters
V znamenju žalovanja potekajo tudi velikonočni obredi. Foto: Reuters
Kenijski predsednik Kenjata je obljubil boj proti terorizmu do konca. Foto: Reuters
V Keniji se je začelo tridnevno žalovanje po četrtkovem množičnem pokolu študentov. Foto: Reuters

Gre za Abdirahima Abdulahija, mladega Kenijca somalijskih korenin, ki je diplomiral iz prava in je sin lokalnega vladnega predstavnika v okraju Mandera na severovzhodu države.

Njegov oče, mestni svetnik v Manderi, je oblastem prijavil izginotje sina in ob tem izrazil sum, da je ta odšel v Somalijo. Abdulahi je bil odličen študent, ki je diplomiral leta 2013 na univerzi v Nairobiju, in pričakovati je bilo, da bo postal odličen pravnik.

Pri tem ni jasno, kje je Abdulahi delal, preden je izginil. Ob tem so na kenijskem notranjem ministrstvu poudarili, da je zelo pomembno, da starši obvestijo oblasti, če njihovi otroci izginejo ali pokažejo nagnjenost k ekstremizmu.

Začetek žalovanja
Odgovornost za napad, v katerem je bilo ubitih 148 ljudi, je prevzela somalijska skrajna islamska milica al Šebab. Napad naj bi izvedla iz maščevanja za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji, napovedala pa je tudi nove napade.
V Keniji se sicer danes začenja tridnevno žalovanje. Zastave bodo visele na pol droga, v znamenju spomina na žrtve - poleg mrtvih je bilo ranjenih še 79 ljudi - pa bodo potekali tudi velikonočni obredi. Predsednik Uhuru Kenjata je obljubil, da se bodo na napad odzvali "na najostrejši način". V soboto je dejal, da predstavlja Al Šabab za Kenijo "eksistenčno grožnjo". Prisegel je, da se bo "proti terorizmu boril do konca". Milici Al Šabab ne bo uspelo ustvariti islamskega kalifata v Keniji, je po poročanju BBC-ja še dejal Kenjata.

Medtem se z avtobusi več kot 600 študentov in okoli 50 zaposlenih, ki so preživeli napad, vrača na svoje domove. Veliko preživelih se je srečalo s svojimi družinami na nacionalnem stadionu Nyayo v Nairobu, ki se je prelevil v posebno središče po napadu.

18-letna Lavenda Mutesi je pred napadom pobegnila s skokom skozi okno svoje sobe, za Associated Press pa je dejala: "Ne glede na to, koliko sem hvaležna, si želim, da bi bili moji prijatelji tu. Želim, da bi lahko delili ta trenutek z menoj, s svojimi starši. Izgubila sem veliko prijateljev."

19-letnica se je skrivala dva dni
Kenijski Rdeči križ je sporočil, da so do zdaj sorodniki v mrtvašnici v Nairobiju, kamor so bila prepeljana trupla, identificirali 54 žrtev. V soboto pa so našli nepoškodovano 19-letnico, ki se je pravočasno skrila in tako ubežala smrti v napadu. Skrivala se je dva dni.

Varnostne sile so ubile štiri napadalce, oblasti pa pravijo, da zaslišujejo še pet ljudi, izmed katerih naj bi bil eden varnostnik na univerzi. Oblasti so trupla štirih napadalcev v soboto javno razkazovala.

Skupna obsodba napada
Napad somalijske islamistične skupine Al Šabab na univerzitetni kampus v mestu Garissa je za teroristični napad označila in ga obsodila tudi najprestižnejša islamska sunitska akademska ustanova univerza Al Azar v Kairu. Napad so obsodili tako muslimani kot kristjani.

V Keniji so ljudje na ulicah protestirali proti pokolu in zanikali, da je Al Šababu uspelo razdeliti državo, poroča BBC. Kot pravijo, muslimani in kristjani živijo in poslujejo skupaj.

Dvomljiva varnost
Mesto Garissa se nahaja okoli 150 kilometrov od meje s Somalijo, pojavlja pa se veliko kritik na račun varnostnih sil in njihovega spoprijemanja z napadom. Kampus sta v času napada varovala le dva varnostnika kljub uradnim opozorilom, da je napad na ustanovo visokega šolstva verjeten.

Al Šabab, ki ima sedež v Somaliji, je Keniji obljubil "dolgo in grozovito vojno". Kot pravijo islamisti, so njihovi napadi odgovor na dejanja kenijske vojske v Somaliji, kjer se nahaja kot del misije Afriške unije proti Al Šababu.