Tako Indija kot Pakistan si prisvajata celotno pokrajino Kašmir, obe državi pa imata nad njo le delni nadzor. Foto: EPA
Tako Indija kot Pakistan si prisvajata celotno pokrajino Kašmir, obe državi pa imata nad njo le delni nadzor. Foto: EPA
Ranbir Singh
Direktor vojaških operacij indijske vojske Ranbir Singh je dejal, da so "teroristom" prizadejali številne žrtve. Foto: Reuters
Indija izvedla napad v Kašmirju

Indijska vojska je napad priznala, Indija ga je opravičila, češ da je merila na teroriste ob meji. "Nekatere teroristične ekipe so se postavile na izstrelišča ob meji. Indijska vojska je izpeljala kirurško natančne napade na ta izstrelišča. Teroristom smo prizadejali številne žrtve, tudi tistim, ki jih skušajo podpirati," je na novinarski konferenci v New Delhiju pojasnil direktor vojaških operacij indijske vojske Ranbir Singh.

Singh je še dodal, da se je vojska za akcijo odločila, ko ji je postalo jasno, da se želijo teroristi vtihotapiti v Kašmir, ni pa pojasnil, ali so napadli z letali ali s pehoto. Prišlo je do izmenjave ognja, ki je trajala šest ur.

Pakistan: To je čista agresija
Pakistanski premier je indijski napad označil za čisto agresijo in potrdil, da sta umrla dva vojaka. Ob tem je Šarif obsodil "neizzvano in odkrito agresijo" indijskih sil, opozoril pa je, da se je pakistanska vojska sposobna bojevati proti vsakomur, ki bo skušal spodkopati suverenost njegove države.

Indijska vlada je sicer na začetku meseca obtožila Pakistan, da je izpeljal napad na vojaško oporišče v Kašmirju, ko je umrlo 18 indijskih vojakov. Indijski premier Narendra Modi je po napadu napovedal kaznovanje odgovornih. Pakistan je odgovornost za napad sicer zanikal, poroča BBC.

Pokrajino Kašmir si Indija in Pakistan delita vse od konca britanske kolonialne nadvlade leta 1947. Obe državi si to območje lastita v celoti, zaradi njega pa sta bili večkrat v vojni. Močne so tudi skupine, ki se zavzemajo za neodvisnost pokrajine. Od leta 2003 sicer velja premirje, poroča Reuters.

Indija izvedla napad v Kašmirju