Od četrtka v katedrali gori 150 več  - za vsako žrtev ena. Foto: Reuters
Od četrtka v katedrali gori 150 več - za vsako žrtev ena. Foto: Reuters
Kölnska katedrala
Napis pred kölnsko katedralo: 'Žalujemo.' Foto: Reuters
Prizorišče nesreče
Iskanje ostankov letala in identifikacija žrtev nesreče še vedno potekata. Foto: Reuters
Slovesnost za žrtvami nesreče Germanwings
Slovesnost za žrtve strmoglavljenja

Nesrečo je 24. marca na poletu iz Barcelone v Düsseldorf po do zdaj znanih podatkih namerno povzročil 27-letni kopilot Andreas Lubitz, ki naj bi se namerno z letalom zaletel v gorato pobočje v francoskih Alpah.

Tudi televizijski prenos
Spominske slovesnosti, ki se je začela ob 12.00, so se poleg približno 500 povabljenih svojcev udeležili nemška kanclerka Angela Merkel, tuji predstavniki in verski voditelji. Francijo zastopa minister za promet Alain Vidalies, Španijo pa notranji minister Jorge Fernandez Diaz. Osrednji govornik bo nemški predsednik Joachim Gauck. Slovesnost v živo prenašajo televizije po vsej Nemčiji, žalujoči pa so vabljeni, da na stopnicah pred katedralo pustijo cvetje.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je pred slovesnostjo v Kölnu danes v nemških časopisih objavil celostransko sožalno sporočilo svojcem žrtev nesreče letala njegove hčerinske družbe Germanwings, ki je v francoskih Alpah s 150 ljudmi na krovu strmoglavilo 24. marca. "Žalujemo za svojimi potniki in kolegi, ki so umrli v katastrofi letala Germanwingsa blizu Seyne-les-Aplesa. Nikoli jih ne bomo pozabili," so v sožalnem sporočilu zapisali pri Lufthansi. Dodali so, da so zaradi tragedije globoko šokirani in da izražajo iskreno sožalje sorodnikom, prijateljem in kolegom umrlih: "Stali bomo ob njih." Lufthansa bo obenem danes svojim zaposlenim na posebnih točkah po vsem svetu omogočila žalovanje. Prav tako bodo lahko zaposleni spremljali televizijski prenos slovesnosti v kölnski katedrali, ki se je bo udeležilo tudi vodstvo družbe.


150 belih sveč
Na oltarju katedrale so že v četrtek prižgali 150 belih sveč, po eno za vsako žrtev nesreče, zastave po vsej državi pa so spustili na pol droga. Kölnski nadškof Rainer Woelki, ki je skupaj s predsednico sinode Evangeličanske cerkve v Vestfaliji Annette Kurschus daroval spominsko mašo, je pred dnevi dejal, da razume jezo svojcev, da pa ne bi smeli razlikovati med storilcem in žrtvami, temveč bi morali moliti za vse, ki so bili na letalu.

Gauck: Pretresla nas je nesmiselnost dogajanja
Kardinal je svojcem žrtev na slovesnosti zagotovil, da niso sami. Samo besede niso dovolj za tolažbo, jim je pa lahko v uteho to, da jim želi v tem trenutku sožalje izreči toliko ljudi. "Niste sami v tej uri samote," jim je dejal.

Tudi Kurschusova je dejala, da žalovanje zbližuje ljudi. "Zgodilo se je nedojemljivo. Staršem in otrokom, moškim in ženskam, prijateljicam in prijateljem, kolegom in kolegicam je bilo vzeto življenje. A družine, domovi, soseske, šole, vasi in mesta, vsa dežela, več kot samo ena dežela, sta povezali potreba, da vzdržijo, in želja, da dojamejo," je dejala.

Kot je glede na vnaprej objavljen govor dejal nemški predsednik, je po strmoglavljenju ter začetni žalosti in bolečini sledilo strahovito spoznanje o propadu človeške duše. "Morda je nesmiselnost dogajanja to, kar nas je tako pretreslo. Soočeni smo z nerazumnim uničevalskim dejanjem," je dejal in dodal, da je bilo 24. marca uničeno, kar na tem svetu ni mogoče pozdraviti.

Šlo naj bi za namerno strmoglavljenje
Podatki s snemalnika zvoka v pilotski kabini so razkrili, da je Lubitz pilota zaklenil iz pilotske kabine, potem ko je ta domnevno odšel na stranišče, in namerno treščil z letalom v gore. Tudi druga črna skrinjica je potrdila domnevo o namernem strmoglavljenju. Kopilot je domnevno trpel zaradi depresije in bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu.

V nesreči je umrlo vseh 150 ljudi na krovu letala. Med njimi je bilo 72 nemških in 50 španskih državljanov. Preiskovalci še vedno skušajo identificirati vse žrtve.

Slovesnost za žrtvami nesreče Germanwings
Slovesnost za žrtve strmoglavljenja