Ivan Duque je postal najmlajši predsednik Kolumbije po letu 1872. Foto: Reuters
Ivan Duque je postal najmlajši predsednik Kolumbije po letu 1872. Foto: Reuters
V Kolumbiji zmagal Ivan Duque

Za Ivana Duqueja je glasovalo 54 odstotkov volivcev, njegovega tekmeca Gustava Petra je podprlo 42 odstotkov Kolumbijcev. Tudi v prvem krogu 27. maja je slavil Duque z 39 odstotki, Petro pa je osvojil 25 odstotkov glasov.

Duque se v svojem volilnem programu zavzema za boj proti korupciji, napovedal je tudi nov zagon kolumbijskega gospodarstva. Z njegovo zmago pa je pod vprašajem tudi mirovni sporazum, ki ga je zdajšnji kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos konec leta 2016 podpisal s predstavniki nekdanjega levičarskega gverilskega gibanja Farc. Santos se v skladu z ustavo po dveh predsedniških mandatih ni mogel znova potegovati za položaj, bo mesto svojemu nasledniku predal avgusta.

Opozorila Farca
Duque namreč nasprotuje sporazumu, s katerim se je končal več kot pol stoletja dolg konflikt, ker da je preveč popustljiv do nekdanjih gverilcev. 41-letnik je obljubil spremembo sporazuma, tako da bodo šli voditelji gverilcev, ki so zagrešili hude zločine, v zapor, preprečiti pa jim želi tudi vstop v kongres. To je poudaril tudi v prvem govoru po objavi izida volitev.

Farc je novoizvoljenega predsednika že pozval, naj uporabi zdrav razum. "Nujno je uporabiti zdrav razum. Država zahteva celovit mir, ki bo vodil v spravo, " je nekdanje levičarsko gverilsko gibanje zapisalo v prvem odzivu na izide volitev.

V Kolumbiji zmagal Ivan Duque