Ponekod je morala kosovska policija uporabiti solzivec zaradi neredov na voliščih. Foto: EPA
Ponekod je morala kosovska policija uporabiti solzivec zaradi neredov na voliščih. Foto: EPA

V nedeljo so na Kosovu potekale lokalne volitve in prvič so se jih udeležili tudi kosovski Srbi, ki živijo večinoma na severu države. Prav tam so nastali incidenti, ko so na več volišč v etnično razdeljeni Kosovski Mitrovici vdrli zamaskirani srbski skrajneži in pri tem pozivali k bojkotu volitev, ob tem pa uničevali volilni material.

Kosovska volilna komisija je sporočila, da na treh voliščih ne obstajajo pogoji za štetje glasov, zato bodo glasovanje ponovili. Glasovnice s preostalih volišč na severu Kosova bodo začeli preštevati danes. Datum novih volitev naj bi bil znan kmalu.

Predstavnik volilne komisije Nenad Rikalo ni izključil možnosti, da bi volitve ponovili na vseh voliščih v Kosovski Mitrovici, saj zapiranje volišč ni potekalo, kot bi moralo. Zdaj čakajo še na poročilo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Na volitvah, ki so prvič od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008 potekale na celotnem ozemlju najmlajše evropske države, je bila udeležba skromna. Na volišča se je odpravilo le slabih 46 odstotkov volivcev.

Pogovori med Thacijem in Dačićem
Odločitev o ponovitvi volitev je bila sprejeta med srečanjem srbskega premierja Ivice Dačića in Hashima Thacija v Bruslju, ki bosta govorila o naslednjih korakih pri uresničevanju aprilskega sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

Tema pogovorov bodo tudi nedeljske volitve, kar je zahteval Dačić, ki je že v torek pozval k razveljavitvi volitev na severu Kosova in tudi na vseh mestih, kjer Srbi niso mogli glasovati in kjer so jih zastraševali.