Dve tretjini prebežnikov, ki dosežejo Italijo, se nato odpravita naprej v druge evropske države. Foto: Reuters
Dve tretjini prebežnikov, ki dosežejo Italijo, se nato odpravita naprej v druge evropske države. Foto: Reuters
Prebežniki
Med prebežniki je največ prebivalcev Sirije, Eritreje in Somalije. Foto: Reuters

"Neprestano pristajajo ladje in kriza je vse večja. Ravnokar trgovske ladje rešujejo dve ladji s 300 in 361 ljudmi na krovu. Videti je, da je vsaj en človek na ladji mrtev," je dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano in opozoril, da je zadeva zelo resna, zato mora k njenemu reševanju takoj pristopiti Evropska unija, saj ne gre za sredozemsko, ampak evropsko mejo.

Rim je že večkrat pozval EU k dejavnejšemu sodelovanju pri nadzoru Sredozemskega morja, prek katerega prebežniki skušajo priti do Italije in od tam naprej v druge evropske države.

Število tistih, ki skušajo boljše življenje v Evropi poiskati z nevarno potjo prek Sredozemskega morja, se je v zadnjem času zelo povečalo, za kar so v določeni meri krive dobre vremenske razmere, še bolj pa kaos, ki je zajel Libijo po padcu režima Moamerja Gadafija, saj je država ostala brez učinkovite osrednje oblasti.

Po besedah Alfana v Libiji na pot prek morja čaka kar od 300.000 do 600.000 ljudi, pri čemer gre za nizko oceno, ki jo je potrdila tudi evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Reševalne akcije olajšujejo delo tihotapcem
Med rešenimi prebežniki v zadnjih dveh dneh je bila ena skupina, ki je štela 1.049 ljudi, v njej je bilo 91 žensk in trije dojenčki. Prepeljali so jih na Sicilijo. Skupino sta opazila vojaški helikopter in brezpilotno letalo, ko se je njihova ladja znašla v težavah. V sredo sta dve trgovski ladji na poziv italijanske mornarice pomagali rešiti 661 ljudi.

"V tem trenutku tihotapci in trgovci s smrtjo služijo in ustvarjajo dobičke na račun človeških bitij s smrtjo drugih ljudi in tudi z našimi reševalnimi akcijami, saj z njimi skrajšajo pot in jo naredijo manj nevarno ter bolj dobičkonosno," je poudaril italijanski notranji minister.

Po tragedijah, ko je oktobra lani v eni nesreči na morju umrlo 366 eritrejskih prebežnikov in v drugi 200 večinoma sirskih, je Italija okrepila nadzor morja med Sicilijo in obalo severne Afrike. V operaciji Mare nostrum je nekaj časa sodelovala tudi Slovenija z vojaško ladjo Triglav.