Številni volivci so se po oddaji glasu odpravili na ulice in proslavili zgodovinski dogodek. Foto: EPA
Številni volivci so se po oddaji glasu odpravili na ulice in proslavili zgodovinski dogodek. Foto: EPA
Libija
Člani volilnih komisij so se po zaprtju volišč takoj vrgli na delo. Foto: EPA

Po podatkih volilne komisije se je prvih volitev po padcu režima Moamerja Gadafija udeležilo okoli 60 odstotkov od okoli treh milijonov volivcev. Zaprtje volišč so po vsej državi pospremili s praznovanji in ognjemeti. To so bile prve svobodne volitve po več kot 60 letih.

Volitve so večinoma minile mirno, razen na vzhodu države, kjer se je začel upor proti Gadafiju in kjer se bojijo, da bo območje v novi ustavodajni skupščini preslabo zastopano.

Glede na odločitev libijskega nacionalnega prehodnega sveta bo 200 sedežev v ustavodajni skupščini razdeljenih po regionalnih in demografskih merilih. Tako bo 100 sedežev pripadlo zahodnemu delu države, 60 vzhodnemu in 40 južnemu.

Izgredi na vzhodu
Slovesen dogodek je terjal nekaj žrtev. V streljanju v Adždabiji na vzhodu države je bil ubit en človek, dva sta bila ranjena. Dan prej je umrl neki član volilne komisije, potem ko so neznani napadalci streljali na helikopter, ki je prevažal volilni material.

Izgredi so bili tudi v Bengaziju, zibelki upora proti Gadafiju, kjer so neznanci vdrli na nekaj volišč in uničevali volilni material. Zato so oblasti na območje napotile 2.500 dodatnih vojakov.

Kljub izgredom libijske oblasti predvidevajo, da je glasovanje vsaj nekaj časa potekalo na 98 odstotkih vseh volišč. Izidi volitev naj bi bili znani čez nekaj dni.

Volivci mirni in brez strahu
Svet je pozdravil razmeroma miren potek volitev. Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da so volitve "nov mejnik" v tranziciji države v demokracijo. "Današnje zgodovinske volitve potrjujejo, da je prihodnost Libije v rokah libijskega ljudstva," je poudaril Obama.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je volitve označila za "resnično zgodovinske", glasovanje pa za "dostojanstveno in urejeno".

Po besedah vodje 21-članske skupine opazovalcev EU-ja Alexandra Grafa Lambsdorffa je veliko število ljudi prišlo glasovati "mirno in brez strahu ali ustrahovanja, kljub nekaterim motnjam na vzhodu in nekaterim napetostim na jugu".

A Lambsdorff je ob tem opozoril, da volitve še zdaleč niso končane. "Preštevanje in objava izidov so preostali pomembni koraki v volilnem procesu," je spomnil.