Boris Berezovski je leta 2003 v Veliki Britaniji dobil politični azil. Foto: EPA
Boris Berezovski je leta 2003 v Veliki Britaniji dobil politični azil. Foto: EPA

Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da je 67-letni Berezovski umrl na svojem domu v Surreyju. Smrt oligarha so potrdili njegovi odvetnik in sorodniki, pa tudi njegov tiskovni predstavnik, kaj je bil vzrok smrti, pa še ni znano. Tiskovni predstavnik je povedal, da bo pozneje objavil sporočilo v imenu družine.

Nekateri mediji poročajo, da naj bi Berezovskega našli mrtvega v kadi. Njegov ruski odvetnik Aleksander Dobrovinski je za rusko tiskovno agencijo povedal, da so ga poklicali iz Londona in mu povedali, da je Berezovski umrl zaradi samomora ali srčne kapi. Povedal je še, da naj bi njegov klient v zadnjih tednih utrpel več kapi ter da je bil zadnje čase zelo depresiven in "tako rekoč uničen".

Po Putinovem vzponu postal kritik Kremlja
Berezovski je imel v času ruskega predsednika Borisa Jelcina velik politični vpliv, nato pa se je kmalu po njegovem prihodu na oblast leta 2000 sprl z Vladimirjem Putinom, ki ga je na začetku podpiral, in postal oster kritik Kremlja. Istega leta je zaradi kazenskih ovadb, goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja pobegnil v Veliko Britanijo, kjer je leta 2003 dobil politični azil.

Berezovski je bil leta 2007 zaradi poneverbe denarja in korupcije v odsotnosti obsojen na 13 let zapora. London je zahtevo Moskve po njegovi izročitvi večkrat zavrnil, saj naj bi bili v ozadju politični motivi, kar je vodilo v diplomatske napetosti med državama.

Berezovski je lani izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom Romanom Abramovičem in je moral privoliti v plačilo 56 milijonov dolarjev, zadnje čase pa naj bi bil tudi v resnih finančnih težavah, celo na robu bankrota.

Berezovski vpleten tudi v afero Litvinenko
Berezovskega se je veliko omenjalo tudi v aferi Litvinenko. Nekdanji ruski vohun Aleksander Litvinenko, ki je umrl leta 2006 zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem, naj bi Berezovskemu na smrtni postelji zaupal, da ga je ubil prav tako nekdanji agent ruske tajne službe Andrej Lugovoj.

Kot je zapisal BBC, je Berezovski preživel že vrsto poskusov umorov, vključno z bombnim napadom, v katerem je umrl njegov voznik.