Na protestih se je zbralo okoli 6.000 ljudi. Foto: Reuters
Na protestih se je zbralo okoli 6.000 ljudi. Foto: Reuters

Protestniki so zaprli mostove Southwark, Blackfriars, Waterloo, Westminster in Lambeth. Na transparentih so pozivali k ustavitvi podnebnih sprememb. "Podnebne spremembe so enake množičnemu poboju", "Podnebna kriza je zdravstvena kriza. Ukrepajte!", "Zanikanje ni politika" so bili pozivi s transparentov.

Po poročanju BBC-ja se je na protestih pod imenom Dan upora zbralo najmanj 6.000 ljudi, med njimi so bili tudi upokojenci in družine. Guardian je shode označil za eno največjih dejanj mirne državljanske nepokorščine v Združenem kraljestvu v več desetletjih.

Policija je prijela 45 ljudi. Vsi mostovi razen Westminstrskega so že odprti. Policija je protestnike s preostalih mostov namreč napotila na tega, kjer jim bo "omogočen zakonit protest".

Policija je sporočila, da so protesti povzročili "občutne motnje v prometu" in da so reševalnim vozilom ovirali premikanje po Londonu.

Zahteve po ogljični nevtralnosti
Od vlade so protestniki zahtevali, da okrepi ozaveščanje ljudi, da podnebne spremembe niso nekaj, kar se dogaja drugim, ampak da bodo prizadele tudi Združeno kraljestvo. Zahtevajo tudi, da bi britansko gospodarstvo zelo hitro prešlo na "zeleno" stopnjo in doseglo ogljično nevtralnost.

V organizaciji "Upor proti izumrtju", ki je organiziralo te proteste, opozarjajo, da bomo, če ne bo ukrepanja, "priča še večjemu izumrtju vrst, kakršno je bilo ob izumrtju dinozavrov".

"Poskusili smo s pohodi, lobiranjem, podpisovanjem peticij. A nič ne pripelje do sprememb, ki so potrebne," je za BBC povedala Tiana Jacout iz omenjene organizacije.