Protestniki označujejo krizo za prevaro, nasprotujejo varčevalnim ukrepov in pravijo, da je demokracija v Španiji ugrabljena s strani finančnih in političnih elit. Foto: EPA
Protestniki označujejo krizo za prevaro, nasprotujejo varčevalnim ukrepov in pravijo, da je demokracija v Španiji ugrabljena s strani finančnih in političnih elit. Foto: EPA
Španska policija proti protivladnim protestnikom pogosto uporabi čezmerno silo. Foto: EPA
"Ustava je mrtva," sporočajo protestniki. Foto: EPA
Policija je uporabila gumijevke in gumijaste naboje, da je razgnala protestnike. Foto: EPA

Proteste sicer organizira Enotni blok, zveza nekaterih sindikatov in protifašističnih in protikapitalističnih organizacij, ki poziva k splošni stavki proti novim varčevalnim ukrepom, ki naj bi jih vlada oznanila v četrtek, in reformi trga dela. Končna postaja protestov je trg Neptun blizu parlamenta, kjer se bo, kot pravi platforma Na nogah!, "nadaljeval upor z namenom porušiti režim in začeti proces demokratične tranzicije".

Protesti niso prijavljeni. Organizatorji so dejali, da so legitimni in da so bile oblasti o njih obveščene prek medijev. Oblasti so udeležencem zato zagrozile s kaznimi.

Na proteste se je odzval tudi premier Mariano Rajoy, ki je izrazil "spoštovanje do večine Špancev, ki ne protestirajo, ki se ne pojavljajo na naslovnicah časopisov in s katerimi se ne začenjajo poročila na televiziji".

Po poročanju portala Público.es zahtevajo protestniki svobodo za pridržane v torkovih protestih. Pridržanih je namreč še vedno 35 ljudi. Med udeleženci protestov se širijo pozivi k nenasilju. Protestniki vpijejo tudi "to je naše orožje", ob tem pa dvigajo roke, nekateri pa celo pozivajo policiste, naj se pridružijo protestom.

Enotni blok označuje reševanje finančnega sektorja za "monumentalno prevaro", ki bi za posledico morala imeti sojenje in zaporne kazni za odgovorne za nastalo situacijo

Policijsko nasilje še odmeva
Za nadzor torkovih protestov so oblasti na ulice Madrida poslale približno 1.400 policistov, čeprav so podale oceno, po kateri je protestiralo samo 6.000 ljudi. Platforma Na nogah! takšne ocene zavrača, ob tem pa "režimske medije" obtožuje dezinformiranja, saj naj bi bilo na ulicah Madrida več deset tisoč ljudi.

Kot smo že poročali, je bilo v spopadih med demonstranti in policijo ranjenih več kot 60 ljudi, od tega 27 policistov. Policija je aretirala 27 ljudi. Vlada je policijo pohvalila zaradi "profesionalnosti v izjemno težkih okoliščinah", za nasilje pa je okrivila protestnike. Organizatorji udeležence tokratnih protestov pozivajo, naj pridejo nezamaskirani in s tem izločijo tiste, ki bodo prišli z namenom sprožiti nasilje.

Aktivisti medtem trdijo, da za nasiljem stoji sama policija, ki naj bi z infiltracijo policistov v civilnih oblekah med protestniki sama začela metati predmete na policiste. To pa naj bi bil izgovor za uporabo gumijevk in gumijastih nabojev. Po spletu krožijo tudi videoposnetki, na katerih so jasno vidne osebe, ki v civilnih oblekah s kapucami na glavah policistom pomagajo pri aretacijah protestnikov.

Obsodbe policijskega nasilja prihajajo tudi iz samega parlamenta. Tudi generalni koordinator opozicijske Združene levice in njen poslanec Cayo Lara sumi, da se je policija infiltrirala med protestnike z namenom povečati napetosti, kar je označil za zelo staro strategijo, ki se je uporabljala v časih frankistične diktature. To ne bi smel biti del demokracije v 21. stoletju, je dodal Lara. Zveza levih strank Pluralna levica od ministrstva za notranje zadeve zahteva, naj začne preiskavo o "teh ljudeh".

Splošna stavka in nasilje v Baskiji in Navarri
Splošne stavke proti varčevalnim ukrepom vladajoče Ljudske stranke v pokrajinah na severu Španije se je udeležilo več tisoč ljudi. Protesti so v Bilbau, San Sebastianu, Vitorii in Pamploni. Nastali so izgredi, v katerih je bilo ranjenih najmanj 6 ljudi. Protestniki so skušali ljudem preprečiti, da bi odšli na delo, na policiste pa so metali steklenice in kamenje. Po poročanju španskih medijev je policija pridržala 6 ljudi.

V Bilbau so poskušali protestniki preprečiti odprtje veleblagovnice, policija pa je na njih streljala z gumijastimi naboji. Kot sporočata baskovska sindikata ELA in LAB, se je stavki pridružilo 56 odstotkov industrijskih podjetij, zaradi česar se čutijo posledice v gospodarstvu in šolstvu.