V Skopju že drugi dan potekajo protesti proti predsedniku Makedonije Gjorgeju Ivanovu. Foto: EPA
V Skopju že drugi dan potekajo protesti proti predsedniku Makedonije Gjorgeju Ivanovu. Foto: EPA
Gjorgje Ivanov
Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je s pomilostitvijo zaščitil akterje prisluškovalne afere. Foto: EPA
Protestniki v Skopju zahtevali odstop Ivanova

Izbruhnili so tudi spopadi med policisti in protestniki, zaradi česar je bilo več ljudi ranjenih. Protestniki so se zbrali v središču Skopja pred predsednikovim uradom. V poslopje so metali jajca, steklenice, pirotehnična sredstva in razbili več stekel na oknih.

Protestniki zahtevajo odstop predsednika Ivanova, zamrznitev za 5. junij napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev in oblikovanje tehnične vlade, ki bi organizirala demokratične ter verodostojne volitve.

Opozicija vložila pobudo za odstavitev Ivanova
Že pred tem je glavna makedonska opozicijska stranka Socialdemokratska zveza Makedonije v parlament vložila pobudo za postopek odstavitve makedonskega predsednika Ivanova.

Opozicijo je razburila odločitve Ivanova, ki je pomilostil vse, ki so bili vpleteni v prisluškovalno afero. Med pomiloščenimi je med drugim tudi nekdanji premier Nikola Gruevski. Poleg njega pa še nekdanji vodja makedonske tajne službe Sašo Mijalkov, notranja ministrica Gordana Janukolovska in vodja socialdemokratov Zoran Zaev.

Opozicija: Predsednik na strani kriminalcev
Opozicijski socialdemokrati menijo, da se je Ivanov s pomilostitvijo postavil na stran "kriminalcev in poteptal ustavo, zakone ter dostojanstvo državljanov, kar je enako državnemu udaru". Makedonski predsednik je s pomilostitvijo dejansko razveljavil delo posebnega tožilstva, ki se je od septembra lani ukvarjalo s prisluškovalno afero.

Postopek lahko začne le parlament, ki pa se je razpustil
Makedonski parlament se je sicer 7. aprila zaradi junijskih predčasnih volitev razpustil. Da bi lahko razpravljali o pobudi za odstavitev predsednika, bodo morali predtem to odločitev preklicati. Postopek odstavitve predsednika mora parlament v skladu z makedonskimi zakoni sprejeti z dvotretjinsko večino. O odgovornosti predsednika mora nato odločati še ustavno sodišče, ki mora odločitev prav tako sprejeti z dvotretjinsko večino sodnikov. Predsednik sobranja Trajko Veljanoski je tako že ocenil, da ni možnosti, da bi sklicali sejo parlamenta, ki se je že razpustil.

Obsodbe poteze Ivanova iz tujine
Odločitev Ivanova o pomilostitvah je že v torek obsodil evropski komisar za širitev Johannes Hahn, zaskrbljenost pa so izrazili tudi nekateri evropski poslanci, mediatorji Evropskega parlamenta, in sicer Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), Richard Howitt (SD) in Eduard Kukan (EPP), ki so prispevali k sklenitvi dogovora iz Pržina 15. julija lani.

Prisluhi: Vlada nadzira novinarje, sodnike, javne uslužbence
Makedonska opozicija je lani objavila prisluhe, ki naj bi nastali s prisluškovanjem telefonom sodelavcev premierja Nikole Gruevskega več kot 20.000 ljudem in naj bi dokazovali širok nadzor vlade nad novinarji, sodniki in javnimi uslužbenci. Prav tako naj bi bile iz prisluhov razvidne volilne manipulacije.

Protestniki v Skopju zahtevali odstop Ivanova