Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 13 glasov Ocenite to novico!
Gnadenwald
Pogled na zasneženo pokrajino v vasi Gnadenwald na zahodu Avstrije. Foto: Reuters
Avstrija
Sneženje je povzročilo kar nekaj nevšečnosti v prometu. Foto: Reuters

Dodaj v

V Marijinem Celju pol metra snega, v Arosi -12,8 stopinje Celzija

Podrta drevesa in številne prometne nesreče
20. april 2017 ob 16:25,
zadnji poseg: 20. april 2017 ob 19:50
Dunaj, Bern, Bratislava - MMC RTV SLO, STA

Slovenija se je zimi sredi aprila v veliki meri izognila, kar pa ne velja za Avstrijo, Švico in Slovaško, kjer je zima pošteno zamahnila z repom.

V Avstriji so se na območju Dunaja ponekod zaradi snega podrla drevesa, zato so morali zapreti številne ceste. Slabo jo je odnesla tudi avtomobilska pločevina, saj so bile zimske razmere na cestišču vzrok za nemalo prometnih nesreč.


Pol metra snega v Marijinem Celju

Na Gradiščanskem in v Spodnji Avstriji je zaradi zimskih razmer več tisoč gospodinjstev ostalo brez električne energije. Gasilci so imeli zaradi poznega prihoda zime polne roke dela tudi na avstrijskem Štajerskem. Sneg je povzročil številne prometne nesreče, na območju Gradca je za dodatne težave poskrbela nevihta. V znanem romarskem središču Marijino Celje (Mariazell) na Štajerskem je zapadlo več kot pol metra snega.

V Švici gre lahko še nižje
V Švici so ponoči na najmanj šestih krajih namerili rekordno nizke temperature za mesec april. V kraju Arosa so tako namerili kar minus 12,8 stopinje Celzija. Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bi se lahko v prihajajoči noči živo srebro spustilo še nižje.

Verižno trčenje na Slovaškem
Na Slovaškem se je v snežnem metežu na avtocesti med krajema Poprad in Spišsky Štvrtok davi zgodilo verižno trčenje, v katerem je bilo udeleženih od 30 do 40 avtomobilov. Pri tem je bilo poškodovanih 25 ljudi. Zaradi nesreče so morali avtocesto, ki velja za najpomembnejšo cestno povezavo med vzhodom in zahodom Slovaške, zapreti v obe smeri.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Hik
# 20.04.2017 ob 17:28
Pa dajte napisat, da je to Marijino Celje 900 metrov nad morjem, da ne bo kdo pričakoval pol metra snega še v Šrotovem Celju.
lo_pa__ta
# 20.04.2017 ob 16:55
v osnovni šoli ti razložijo kaj je povprečje, kaj je vreme in kaj podnebje...

pa se še vedno ob vsakem sneženju najde nekdo, ki misli, da se podnebje ni spremenilo
bemumisha
# 20.04.2017 ob 17:05
@trolicnez
Kaj pa če bi si ti malo prebral, kaj sploh pomeni izraz globalno segreanje oz. kakšne so njegove posledice?
DrMrrr
# 20.04.2017 ob 17:08
Globalne klimatske spremembe (tudi poimenovane globalno segrevanje) pomenijo v posledici predvsem večji ekstrem pri vremenskih pojavih. Ne pa konstantno letno rast temperatur. (Ne, mraz aprila ni dokaz, da globalnega segrevanja ni in da je ta zarota.) :)
jo-jo
# 20.04.2017 ob 17:10
Rekordno nizke temperature v mesecu aprilu. Pa vseeno se najdejo junaki, ki na ves glas trobijo o globalnem segrevanju.

Zame si pa junak ti! Čestitam ti za tako drzno kazanje neznanja in ignorance začinjeno z zvrhano mero samozavesti.

Kaj hočemo živimo v času internetnih diplomantov medicine in samooklicanih meteorologov.
hrgotax
# 20.04.2017 ob 17:03
trolicnez,
pravo ime si si nadel glede na neumnost, ki jo odraža tvoj komentar ...
(Kaj pa rekordno visoke povprečne temperature v marcu in prvi polovici aprila? April v celoti bo tudi v Marijinem Celju kvečjemu povprečno hladen, najverjetneje pa nadpovprečno topel.)
Althusius
# 20.04.2017 ob 16:48
Nimamo za Maria Zell slovenskega imena Marijino Celje?
Voly
# 20.04.2017 ob 17:31
Ravno rekordni mraz, torej ekstrem, je dokaz, da se globalno segreva! Imeli bomo vse več ekstremov v eno in drugo smer, pa tudi več velikih poplav, pozeb, žledu, suš, orkanskega vetra in še kaj...
Nekateri celo zmotno mislijo, da bo globalno segrevanje našim krajem koristilo, češ, da bomo imeli bolj blago podnebje in boljši pridelek, pa žal ne bo tako, ker bodo ekstremi ponavadi vse uničili. Če se bo še tako ogrevalo, bodo pri nas vedno hitri vdori hladnega zraka, ki bodo vse dobro tako ali drugače uničili.
Seveda pa ni treba zaradi tega biti pesimist, vsemu se da prilagoditi in tako tudi bo!
dory
# 20.04.2017 ob 18:01
Kaj pa sneg na Balkanu? Okrog Sarajeva je zapadlo pol metra snega. V nižinah!
tureavanture
# 20.04.2017 ob 16:36
Sem mislil da je marijacel
Luka Novak
# 20.04.2017 ob 19:13
@Moje_mnenje

Pa se vam novinarji že čisto meša? Kakšno Marijino Celje? Mariazell in konec. Le zakaj ste objavili sliko iz kraja Gnadenwald, pa niste zapisali Milostni Gozd?
Mariazell je tako daleč v Avstriji, da gre za popolnoma avstrijski kraj in ne potrebuje slovenjenja. Boste tudi Salzburg imenovali Solni grad?


Solnograd je slovensko ime za Salzburg, mnogi kraji v Avstriji imajo slovenske različice. Prav je, da se jih uporablja.

Italijani pa še kakšen narod npr. tako ali tako imajo svojo inačico poimenovanja - Salisburgo v tem primeru. Mnogi narodi se prav tako nič se ne razburjajo, če svojemu jeziku prilagodijo poimenovanje tujih krajev itd. Angleže in druge Otočane boš težko naučil Italijanske izraze in obratno, pa se noben ne razburja.
Bregas
# 20.04.2017 ob 19:40
Slovensko poimenovanje krajev je še v redu. Če bi vedeli, kako tuje kraje imenujejo Poljaki, bi se šele držali za glavo. Ne uporabljajo svojega jezika, ampak latinščino. Aachen je tako Akwizgran, München je Monachium, Köln je Kolonia, Nürnberg je Norymberga, pa take jajca. Velikokrat sploh ne vem, za katero nemško mesto gre, moram vprašat strica gugla.
cico999
# 20.04.2017 ob 19:29
Če ne bi bilo nenavadno oz. Obicajno potem ne bi bilo novic s strani medijev. Vazno da bodo zaceli spuscati aresole a o opustitvi fosilnih goriv ni ne duha in sluha.
Yanez
# 20.04.2017 ob 18:29
dory # 20.04.2017 ob 18:01
Če me spomin ne vara je Sarajevo vsaj 500m nad morjem z visokimi hribi okrog, kar omogoča takšne vremenske pojave.
Haloo
# 20.04.2017 ob 17:32
Kakorkoli že nekateri nabijajo s teorijami zarote, negirajo globalno segrevanje planeta, se klimatske spremembe dogajajo.
Ni več konstantnih letnih časov z jasno razmejitvijo.
mirkoxx
# 20.04.2017 ob 19:52
MMC, bi lahko zaceli navajati vire informacij? Me namrec vreme in podnebne spremembe zelo zanimajo... pa teh informacij glede Svice ne najdem nikjer. Sploh je zanimivo to da Arosa sploh nima meteoroloske postaje - in so vsi zgodovinski podatki modelirani na podlagi postaj ki so 60-70km oddaljene.
Luka Novak
# 20.04.2017 ob 18:22
V Marijinem Celju pol metra snega ..

Marijino Celje imamo tudi v Sloveniji, nahaja ob meji z Italijo nad naseljem Lig na Kanalskemu Kolovratu.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Lig

Dobro bi bilo v naslovu dodat Avstrija ali kaj podobnega, da ne bo kdo mislil, da je kot domačini rečejo Marijacel pobelil sneg.
MasterFaster
# 20.04.2017 ob 18:05
Hik.

Zelo dober in izviren komentat. Sem se zelo nasmejal =)

Bravo.
HOR
# 21.04.2017 ob 02:00
Škoda zaradi klimatskega dogajanja je v času globalnega segrevanja upadla (lokalno je lahko nasprotno), pridelki žit so rekordni, zaradi porasta CO2 pa je Zemlja vedno bolj zelena saj se je rastlinska biomasa v zadnjih 3 desetletjih povečala za vca 15%, svetovni BDP narašča, stopnja segrevanja stagnira, katastrofalne napovedi segrevanja zaradi rasti CO2 in posledićna škoda pa so se do sedaj izkazale za izredno pretirane oziroma napačne, kljub totalnemu neuspehu globalnega omejevanja emisij CO2, ki jih zaustavi le zastoj godpodarske rasti v Aziji, kakor je to primer zadnja 3 leta in kar se bo kmalu spremenilo v nadalnjo rast.
Belih severnih medvedov pa je tudi vedno več...

Problem je očitno bolj v napačnih klima alarmnih napovedih in načrtovanem odzivu na klimatsko dogajanje, kot pa dogajanje samo
hrgotax
# 20.04.2017 ob 20:10
tesnilo,
s slovenskim poimenovanjem krajev na slovenskem narodnostnem ozemlju se izkazuje spoštovanje prednikom, torej koreninam slovenstva. Če namreč korenine posekamo, drevo pade ...
Domoljubna zavest ni nič napačnega, zato je domovinska vzgoja nujna. Brez nje Slovencev ni sram zatajiti svoje preteklosti, v nič dati prizadevanj slovenskih domoljubov, ki so prelivali kri in umirali za ideal slovenske domovine, za ideal svobode, samobitnosti in državnosti ...
Morda je prav zaradi te brezbrižnosti za nekatere samoumevno, da nam lopovi kradejo državo, s čimer pljuvajo žulje in solze drugih sinov slovenske matere ...
Majora
# 20.04.2017 ob 19:54
Kivi mi je že zmrznil. Se bojim, kaj bo jutri.
sirus
# 20.04.2017 ob 18:20
Super, spet bodo šle cene hrane v nebo.
janipapillon
# 21.04.2017 ob 12:03
HOR
rekordni prirast ledu na Grenandiji od konca 2016 do sedaj tudi niso znak segrevanja. Prav nasprotno...
Hor spet z rekordi. Kakšen rekord? Največji prirast ledu po letu 2016? Največji od konca 2016 do zdaj v zadnjem stoletju? Tisočletju?
# 21.04.2017 ob 02:00
...saj se je rastlinska biomasa v zadnjih 3 desetletjih povečala za vca 15%, ....Belih severnih medvedov pa je tudi vedno več...

Kaj se ne bo povečevala biomasa, smo le precej CO2 (kar je tudi za nekaj dobro) poleg vse svinjarije in svinjanj s fosilci spravl na površje in v atmosfero. Pa vseeno, pogrešam kak kredibilen link za to trditev :-)
Belih medvedov je vse več? Ne vem. Vem pa, da je vse več tudi googl-kwazivseznalcev. Bom citiral Marcela Stefančiča, jr. v ONA+ na temo kaj je digitalna revolucija SLABEGA (ja vse je tuti za kaj slabo) prinesla.:Opolnomočila je anonimnost, brezimnim pa dala priložnost, da postanejo »velike« zvezde, ki se lahko vedejo, kot da jim je vse jasno. Slovenijo digitalna revolucija spreminja v deželo, v kateri vsak komunicira sam s sabo. Tako ljudje postajajo otoki krasnega novega uma. Ti anonimni ljudje, ki se plazijo po forumih,...
Jon Sneg
# 21.04.2017 ob 11:05
ne sorry, s slovenskim poimenovanjem krajev se samo ustvarja nesporazum. ne vem ce sem kdaj pri urah zgodovine zasledil da se je rudolf meister boril za to da jaz salzburgu recem solnograd. ne pretiravat. mi nikdar nismo bili okupator in vsa ta mesta o katerih je govora, niso nasa.Jaz ne poznam Avstrijca ali Nemca, ki ne bi slovenskih mest naslavljal z npr. Marburg, Laibach itd.
Luka Novak
# 21.04.2017 ob 06:51
@tesnilo

ne sorry, s slovenskim poimenovanjem krajev se samo ustvarja nesporazum. ne vem ce sem kdaj pri urah zgodovine zasledil da se je rudolf meister boril za to da jaz salzburgu recem solnograd. ne pretiravat. mi nikdar nismo bili okupator in vsa ta mesta o katerih je govora, niso nasa.

domoljubna zavest ne pomeni da jaz lahko wienu recem dunaj. ne mesat pojmov


Kdaj si se ti učil zgodovino - v Jugi ali Sloveniji ?
Splythe
# 21.04.2017 ob 00:00
CO2 klimatske spremembe tu ne pridejo v poštev. Evropa bo v bodoče le bolj mrzla in mrzla kar se povprečja tiče saj nas zaenkrat segreva Atlantski tok, ki pa odpade ob taljenju ledenikov.
HOR
# 20.04.2017 ob 22:33
Večina je zmotno medijsko zmanipulirana, da cikel globalnega segrevanja vodi počez do več ekstremnih vremenskih pojavov, kar pa je popolnoma napačno mnenje.
Klima alarmisti o tem v medijih večinoma molčijo kakor ribe ali pa pomagajo manipulirati...

Globalno segrevanje od ca 1975 do ca konca 20 stoletja ni pokazalo porasta ekstremnih vremenskih pojavov (evidence da je kaj od tega poraslo nima tudi IPCC) z izjemo več bolj toplih dni in manj bolj hladnih, več vročinskih valov in ponekodveč padavin.
Ciklonov in gozdnih požarov je manj. ostalih extremnih pojavov pa približno enako (ali celo nekaj manj), relativna škoda (glede na BDP) zaradi klimatskih pojavov pa upada ! Generalno v obdobju večjega segrevanja ni bilo porasta klimatskih extremov (kvečjemu rahel upad).

Zadnje čase zaznani intezivnejši (ca vsaj zadnjih 5 let) in sedanji vremenski ekstremi pa niso posledica globalnega CO2 segrevanja, ampak močno razgibanega severnega yet stream-a na katerega CO2 nima nikakršnega vpliva, zato klima alarmistične teorije CO2 segrevanja tega tudi niso znale napovedati, oziroma so napovedovale nasprotno, zdaj pa poskušajo glede tega špekulirati, da je to posledica CO2 klimatskih sprememb...

Takšen yet stream in spremljajoči pojavi so znani že iz obdobja ohlajanja v 70 letih prejšnjega stoletja. zdaj pa kvečjemu sovpadajo z upadajočim trendom globalnega segrevanja (ohlajanja), ki upada že od ca konca 20 stoletja...(pavza segrevanja) sedanje klimatsko dogajanje pa kaže znake nadalnjega stagniranja trenda rasti temperatur, oziroma ohlajanje

Ni vsaka ohladitev znak globalnega ohlajanja, nekatere pa so, glede na način kako so nastale, kakor letošnji februarski "arktični" in sedanjii mraz...
Pa (sedanji) sneg ni znamenje globalnega segrevanja, alarmisti so napovedali extremno zmanjševanje količina sneženja, kar se ni zgodilo. Padanje temperatur na Antarktiki in rast ledu na Antarktiki in rekordni prirast ledu na Grenandiji od konca 2016 do sedaj tudi niso znak segrevanja. Prav nasprotno...
velenjcan
# 20.04.2017 ob 21:05
Mariazell = Marijino Celje? Eden boljših vicev zadnje čase
tesnilo
# 20.04.2017 ob 20:39
ne sorry, s slovenskim poimenovanjem krajev se samo ustvarja nesporazum. ne vem ce sem kdaj pri urah zgodovine zasledil da se je rudolf meister boril za to da jaz salzburgu recem solnograd. ne pretiravat. mi nikdar nismo bili okupator in vsa ta mesta o katerih je govora, niso nasa.

domoljubna zavest ne pomeni da jaz lahko wienu recem dunaj. ne mesat pojmov
stoychi
# 20.04.2017 ob 19:18
da ne bi kdo pomislil, da gre za kak geoinženiring,
podobne vremenske razmere zadnja leta pojavljajo vedno ob istem času.
Lani je zaradi tega bilo 80% manj sadja,
tudi letos bo nekaj podobnega.
severnik
# 20.04.2017 ob 21:06
Rekordno nizke temperature v mesecu aprilu. Pa vseeno se najdejo junaki, ki na ves glas trobijo o globalnem segrevanju.

Ko se ozračje v povprečju segreva, prihaja do ekstremnih pojavov. Kot otrok sem na vsakih par let videl točo v Ljubljani, pa še ta je bila zelo drobna.
tesnilo
# 20.04.2017 ob 19:49
sorcy, filah!
Moje_mnenje
# 20.04.2017 ob 19:41
@Luka Novak
po vsej sili sloveniti je bedasto. Poskusi v Avstriji vprašati kje se pride na Dunaj namesto "nach Wien" ali za Solnograd namesto "nach Salzburg": Bomo videli kam prideš. Nismo nič bolj svetovljanski, če se afnamo z izrazi, ki jih še v Sloveniji marsikdo ne razume. Na Štajerskem in večini slovenije greo v Graz, izjemoma Grac, nikoli pa v Gradec. Spoštujmo imena krajev , ki jih uporabljajo v državah, kjer ti kraji so,
Nikolaj
# 20.04.2017 ob 18:01
Čim večje je globalno segrevanje,
več snega zapade,
tesnilo
# 20.04.2017 ob 19:49
to je res, jaz se nisem slisal koga d abi sel v gradec. v grac gre pa vsak.

beljak isto, tja slisim da hodijo le hokejisti v ebel ligi. vsi ostali gredo v villach.
Moje_mnenje
# 20.04.2017 ob 18:54
Pa se vam novinarji že čisto meša? Kakšno Marijino Celje? Mariazell in konec. Le zakaj ste objavili sliko iz kraja Gnadenwald, pa niste zapisali Milostni Gozd?
Mariazell je tako daleč v Avstriji, da gre za popolnoma avstrijski kraj in ne potrebuje slovenjenja. Boste tudi Salzburg imenovali Solni grad? Kaj lahko pričakujemo za München?, Stockholm in še kaj vam lahko pade na pamet.
tesnilo
# 20.04.2017 ob 18:58
a jebi ga lej, bolj se prodaja marijino celje, kot mariazell. zalostno da mora rtvslo iti po tej poti, samo kaj ko nimajo izbire. drugih prednosti nimajo
trolicnez
# 20.04.2017 ob 16:51
Rekordno nizke temperature v mesecu aprilu. Pa vseeno se najdejo junaki, ki na ves glas trobijo o globalnem segrevanju.
Kazalo