Osumljenec je bil povezan z Abdelhamidom Abaaoudujem, vodjo pariških napadov, ki je bil ubit v stanovanju med policijsko racijo. Foto: Reuters
Osumljenec je bil povezan z Abdelhamidom Abaaoudujem, vodjo pariških napadov, ki je bil ubit v stanovanju med policijsko racijo. Foto: Reuters
V Maroku aretacija v povezavi z napadi v Parizu

Aretirani se je najprej v Siriji boril za sirsko vejo Al Kaide Fronta Nusra, nato pa se je pridružil tako imenovani Islamski državi. Aretirali so ga v petek v mestu Mohammedia v bližini Casablance, poroča Reuters. Znane so le začetnice imena v arabskem jeziku, ki so bodisi G. A. bodisi J. A. V Maroko je iz Sirije prišel prek Turčije, Nemčije, Belgije in Nizozemske.

Maroške oblasti so v izjavi dodale, da je osumljenec odšel v Sirijo skupaj z enim izmed samomorilskih napadalcev v francoski prestolnici, kjer je novembra umrlo 130 ljudi. Preiskave so pokazale, da je v Siriji zgradil trdne vezi z vodjami Islamske države in snovalci pariških napadov, obenem je opravil tudi vojaško urjenje.

Abaaouduja policija ubila med racijo
Našli so povezavo z Abdelhamidom Abaaoudujem, ki je bil glavni organizator napadov v francoski prestolnici. Skrajneža, ki je odraščal v Bruslju, je med racijo v Saint Denisu nekaj dni po napadih ubila francoska policija.

Policija je tedaj v streljanju ubila tudi Abaaoudujevo sestrično Hasno Aitboulahcen. V stanovanju je bila še ena oseba, ki se je med racijo razstrelila. Prejšnji teden so preiskovalci razkrili njegovo ime. Chakiba Akrouha so identificirali s pomočjo DNK njegove mame. Skupaj z Abaaoudujem je bil v Siriji, sicer pa se je leta 1990 rodil v Belgiji in je imel tako belgijsko kot maroško državljanstvo.

Abdeslam še vedno na begu
Še vedno je na begu osumljeni Salah Abdeslam, za katerega predvidevajo, da je bil tesno povezan z Abaaoudom. Abdeslam, ki je tako kot glavni organizator pariškega napada odraščal v revni četrti Molenbeek v belgijski prestolnici, naj bi bil po nekaterih navedbah logistični koordinator napadov 13. novembra. Med napadalci je bil tudi njegov brat Brahim. Njegovo truplo so našli na enem izmed prizorišč napadov, v koncertni dvorani Bataclan. Po nekaterih podatkih naj bi bil Abdeslam že v Siriji.

V Maroku aretacija v povezavi z napadi v Parizu