"El Chapo Guzman" (Kratki Guzman) je bil vse od leta 2003 najvplivnejši boter mogočnih mehiških narkokartelov. Po prvem begu so ga lovili kar 13 let, tokrat pa je bil ujet samo pol leta po filmskem pobegu. Foto: Reuters

Predsednik Enrique Pena Nieto je novico o prijetju enega najzloglasnejših mehiških kriminalcev sporočil prek Twitterja. "Misija opravljena. Prijeli smo ga. Rad bi obvestil Mehičane, da je bil Joaquin Guzman Loera aretiran," je zapisal. Avtentičnost sporočila so za francosko tiskovno agencijo potrdili tudi v predsednikovem uradu.

Več podrobnosti naj bi Pena Nieto sporočil pozneje na novinarski konferenci.

Skozi predor in z letalom na prostost
Guzman je 11. julija pobegnil iz strogo varovanega zapora Altiplano. Pobegnil je skozi približno 1,5-kilometrski predor iz kopalnice njegove celice. Zatem je pobegnil v zvezno državo Queretaro, od koder ga je pilot, ki je delal za njegov mamilarski kartel Sinaloa, odpeljal na območje, "kjer si je našel zatočišče".

Enkrat bežal kar 13 let
58-letni Guzman, čigar kartel Sinaloa pošilja mamila po vsem svetu, velja za najbolj iskanega mamilarskega kralja. Mehiška vlada je za njegovo prijetje ponudila 3,8 milijona ameriških dolarjev (3,4 milijona evrov) nagrade. To je bil sicer že drugi pobeg Guzmana iz zapora v zadnjih 14 letih. Prvič je pobegnil iz zapora leta 2001, a so ga 13 let pozneje znova prijeli.