Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin sta si tokrat vsaj segla v roko, na obeh predsednikih sosednjih držav pa je največja odgovornost za mir ali vojno na jugovzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko in ruski predsednik Vladimir Putin sta si tokrat vsaj segla v roko, na obeh predsednikih sosednjih držav pa je največja odgovornost za mir ali vojno na jugovzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Vladimir Putin, Francois Hollande, Angela Merkel in Petro Porošenko v Minsku
Bo četverica voditeljev le našla pot do miru v vzhodni Ukrajini? Pogovori se bodo zaradi poznega začetka bržkone zavlekli pozno v noč. Foto: Reuters
Doneck - topniški napad na avtobuso postajo
Samo nekaj ur pred začetkom pogovorov v Minsku je prišlo do novih žrtev med civilist - v najverjetneje ukrajinskem topniškem obstreljevanju avtobusne postaje v Donecku so bili ubiti štirje ljudje. Foto: Reuters
Ukrajina
Zaradi spopadov je svoje domove v Doneškem bazenu zapustilo že milijon ljudi. Po ocenah UNCHR-ja jih je polovica pribežala v osrednjo in zahodno Ukrajino, polovico pa čez mejo v Rusijo. Foto: Reuters
Ukrajina
Na vzhodu Ukrajine smo v zadnjem mesecu priča stopnjevanju spopadov, ki so dosegli silovitost iz lanskega avgusta in septembra, ko je bilo ubitih največ ljudi. Foto: Reuters

Kontaktna skupina za Ukrajino, v njej so predstavniki proruskih upornikov, Kijeva in Ovseja, naj bi po neuradnih informacijah že dosegla dogovor o prekinitvi spopadov, ki naj bi začel veljati jutri ob 10. uri po krajevnem času, in dogovor o umiku težkega orožja, ki naj bi začel veljati v soboto, je za Odmeve poročala dopisnica RTV Slovenije iz Moskve Vlasta Jeseničnik.

Srečanje Petra Porošenka, Vladimirja Putina, Angele Merkel in Francoisa Hollanda se je začelo ob 20. uri po lokalnem času, potem ko so vsi državniki prispeli v Minsk. V glavnem mestu Belorusije so tudi voditelji samooklicanih republik Doneck in Luhansk, a ne sodelujejo neposredno v pogovorih.

Po polnoči vsaj do začasnega premirja?
Po dveh urah pogovorov so po krajši prekinitvi nadaljevali drugi krog pogajanj, v katera so vključili še posamezne svetovalce, kar naj bi bilo znamenje, da se usklajuje dogovor, ki naj bi že v četrtek prinesel prekinitev ognja. Po zadnjih podatkih iz Minska malo pred polnočjo po lokalnem času že obravnavajo tehnične podrobnosti premirja.

Če ne bo rešitve, vsesplošna vojna?
Pogovore v beloruski prestolnici so sklicali po diplomatski ofenzivi Merklove in Hollanda, ki sta svoj predlog mirovnega načrta prejšnji teden predstavila najprej Porošenku in nato še Putinu. Ob rokovanju z gostiteljem vrha beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom je Porošenko dejal: "Moramo najti rešitev in prinesti mir, drugače bo vojna ušla iz vajeti."

Udeleženci vrha želijo ostati čim bliže lanskemu dogovoru o prekinitvi ognja iz Minska. Diplomati štirih držav so pretekle dni pripravljali besedilo, ki bo osnova za načrt za trajni mir.

Bo drugi Minsk prinesel trajno rešitev?
Podrobnosti mirovnega načrta niso znane, a po besedah francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa se zavzemajo za takojšnjo prekinitev ognja, hiter umik težkega orožja, učinkovit nadzor meje, spoštovanje suverenosti Ukrajine ter iskanje posebnega statusa za prebivalce Doneškega bazena.

Spopadi ne pojenjajo - žrtve na obeh straneh
Popotnica srečanju ni ravno najboljša, saj se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki, ki naj bi skušali pred mirovnimi pogovori zavzeti čim več ozemlja, s čimer naj bi želeli okrepiti pogajalsko pozicijo.

V spopadih na vzhodu Ukrajine je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 45 ljudi, so sporočili tako predstavniki vlade v Kijevu kot upornikov. Med žrtvami je po navedbah predstavnika ukrajinske vojske Vladislava Seleznjova najmanj 19 vojakov, še 78 je bilo ranjenih. Žrtve je v vrstah vojske med drugim terjal raketni napad na mesto Kramatorsk.

Nove civilne žrtve tudi v Donecku
V istem napadu je bilo ubitih še 11 drugih ljudi. Proruski separatisti naj bi tokrat prvič obstreljevali mesto, v katerem ima na vzhodu države sedež ukrajinska vojska. V Donecku, utrdbi proruskih separatistov, je bilo medtem po navedbah mestnih oblasti v granatiranju avtobusne postaje ubiti štirje ljudje, izstrelki pa so prišli iz ukrajinskih položajev. Separatisti, ki redko sporočajo žrtve v svojih vrstah, so poleg tega že v torek navedli, da je bilo ubitih sedem njihovih borcev.

Od izbruha spopadov aprila lani je bilo na vzhodu Ukrajine ubitih že več kot 5.400 ljudi.

Diplomatska prizadevanja za rešitev krize v Ukrajini pozorno spremljajo v ZDA, ki v zadnjem času razmišljajo o oboroževanju ukrajinskih sil. Ameriški predsednik Barack Obama je Putina opozoril na veliko ceno, ki jo bo plačal, če bo nadaljeval "agresivno politiko" v Ukrajini. Pozval ga je, naj ne izpusti priložnosti za mirno rešitev konflikta.

General Hodges: "Gre za rusko vojaško intervencijo"
Poveljnik vseh vojaških sil ZDA v Evropi Ben Hodges je medtem Rusijo obtožil, da s svojimi vojaškimi silami neposredno posreduje v bojih okoli žepa Debalcevo. "To je očitno razbrati iz količine streliva in tipov opreme, da gre za rusko vojaško intervencijo na območju Debalceva," je generalpolkovnik Hodges dejal ob obisku Natovega vojaškega oporišča v Szczecinu. "Skrbi me, da če bodo uspešni v Debalcevu, da bodo nato preusmerili pozornost na Mariupol. Tega ne vem zatrdno, a to me skrbi," je še dodal Hodges.

Debalcevo je strateško pomembno železniško in

cestno križišče, ki leži med Doneckom in Luganskom, ki sta oba pod nadzorstvo separatistov. Ukrajinska vojska še vedno zatrjuje, da ima vzpostavljeno preskrbovalno pot z območjem, ki je že mesece obkoljen s treh strani. Na drugi strani ruski mediji in tudi neodvisni analitiki na podlagi posnetkov sklepajo, da je Debalcevo že dva dni povsem obkoljeno, znotraj obroča pa je dva do pet tisoč ukrajinskih vojakov.

Bodo pogovori četverice prinesli mir za Ukrajino?
V Minsku pogovori za mir v Ukrajini
Oči sveta uprte v Minsk
Bodo pogovori četverice prinesli mir za Ukrajino?
V Minsku pogovori za mir v Ukrajini
Oči sveta uprte v Minsk