Pripadnik skupine Kokang v prestolnici, mestu Laukai. Foto: EPA
Pripadnik skupine Kokang v prestolnici, mestu Laukai. Foto: EPA

Gre za najhujše spopade v zadnjih dveh letih, zaradi bojev pa je z nemirnega območja - zvezne države Šan, ki leži na severu države na meji s Kitajsko, zbežalo več tisoč ljudi. Kitajska je sporočila, da so se nekateri zatekli tudi na njeno območje in da so zanje poskrbeli.

Skupina Kokang je del kitajske etnične skupnosti, njeno oboroženo krilo pa je naslednik Burmanske komunistične stranke, ki je razpadla leta 1989, piše BBC. Že vrsto let živijo na avtonomnem območju na severovzhodu države.

Dolgoletni boji
Nedavne spopade je spodbudila vrnitev enega izmed njihovih voditeljev, Phone Kja Šina, ki je bil pet let v izgonu na Kitajskem. Phoneja so leta 2009 mjanmarske sile izgnale, zdaj pa se je vrnil in obljubil boj za večje pravice Kokanga.

Uporniki Kokanga uporabljajo ime Mjanmarska vojska nacionalnega demokratičnega zavezništva (MNDAA). Napadli so vojaška oporišča v bližini mesta Laukai, pri čemer je bilo 47 vojakov ubitih, najmanj 70 pa ranjenih. Po podatkih nekaterih medijev sta v spopadih umrla tudi dva upornika. Vojska je nato sprožila več zračnih napadov na uporniške cilje.

Mjanmar se že več desetletij bojuje z uporniškimi etničnimi gibanji, ki si prizadevajo doseči večjo avtonomijo. Predsednik države Thein Sein z njimi vodi mirovna pogajanja, a občasno še pride do izbruhov nasilja.