Na moskovsko šolo so takoj prihiteli policisti, ki so napadalca kmalu prijeli. Foto: Reuters
Na moskovsko šolo so takoj prihiteli policisti, ki so napadalca kmalu prijeli. Foto: Reuters

Kot je povedala tiskovna predstavnica moskovske policije, je oboroženi učenec vdrl v srednjo šolo številka 263 na severnem obrobju Moskve in za talce vzel 20 učencev v eni izmed učilnic. Talce je zadrževal dobre pol ure, nato pa je ob pomoči dijakovega očeta posredovala policija, napadalca prijela in ga onesposobila. Talce so izpustili, šolo pa so zaradi incidenta evakuirali.

Po poročanju medijev naj bi šlo za Sergeja Gordejeva, ki je bil sicer odličen učenec. Od varnostnika je zahteval, naj ga odpelje v točno določeno učilnico, kjer je ustrelil učitelja. Nato se je sprehajal po hodnikih, preden se je zaprl v učilnico s talci. Ob posredovanju policistov je Gordejev proti njim ustrelil kar 11-krat, eden od policistov je pri tem umrl.

Vzrok za napad spor z učiteljem?
Vzrok za napad bi lahko bil spor napadalca z učiteljem zaradi slabe ocene. Dijaki, ki so bili prisotni, so povedali, da je mladi storilec učitelja ustrelil v trebuh, ker se je hotel prepričati, da je res mrtev, pa ga je še enkrat ustrelil v glavo.

Najstniku zaradi umora in zadrževanja talcev grozi do deset let zapora. Zaradi neprimerne hrambe orožja pa kazen grozi tudi njegovemu očetu, ki je lastnik pištole, s katero se je mladenič odpravil na krvavi pohod.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v času napada v Kremlju gostil posebno srečanje na temo umetnosti, je dejal, da se zavzema za novo generacijo kulturno izobraženih mladih, ki bodo cenili gledališče, dramatiko in glasbo. "Če bi to resnično storili, se tragedije, kot je bila ta v Moskvi, ne bi zgodile," je povedal.

Obljubili izboljšanje varnosti na šolah
Ruski minister za izobraževanje Dmitri Litvinov je obljubil izboljšanje varnosti na šolah, moskovski župan Sergej Sobjanin pa je sporočil, da bodo na vseh šolah v Moskvi nemudoma uvedli poostrene varnostne ukrepe. Ukazal je tudi revizijo delovanja šolskih varnostnih sistemov.

Notranji minister Vladimir Kolokolzev, ki je bil tudi prisoten na kraju dogajanja, je napovedal visoko priznanje policistu, ki je bil v posredovanju ranjen. Posthumno bo odlikovan tudi njegov ubiti kolega, medtem ko bo notranje ministrstvo odlikovanje za hrabrost podelilo ubitemu učitelju.