Svet
Burni protesti v libanonski prestolnici. Foto: Reuters
V teh dneh pogost prizor na protestih po muslimanskem svetu. Foto: Reuters
Protesti proti Trumpovi odločitvi v Maroku. Foto: Reuters
VIDEO
Burni protiameriški prote...
VIDEO
Protesti v Libanonu

Dodaj v

V muslimanskih državah vre zaradi Trumpove poteze

V Libanonu nasilje na protiameriških protestih
10. december 2017 ob 15:42,
zadnji poseg: 10. december 2017 ob 18:37
Bejrut - MMC RTV SLO, STA

Po muslimanskih državah se vrstijo protesti zaradi odločitve Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem za izraelsko prestolnico. Trumpovo potezo je ponovno ostro obsodil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je označil Izrael za teroristično državo, ki ubija otroke. Ob tem je obljubil, da se bo z vsemi sredstvi boril proti ameriškemu priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice.

"Palestina je nedolžna žrtev. Kar se tiče Izraela, to je teroristična država, da, teroristična!" je dejal Erdogan v govoru v mestu Sivas v osrednjem delu države. "Ne bomo prepustili Jeruzalema na milost državi, ki ubija otroke."

Erdogan je že pred tem izjavil, da je status Jeruzalema rdeča črta za muslimane, Trumpovo odločitev pa označil za nično. Hkrati je kot predsedujoči Organizacije za islamsko sodelovanje za sredo sklical vrh te povezave. "Pokazali bomo, da izvajanje tega ukrepa ne bo tako preprosto," je še zagotovil Erdogan.

Protesti od Libanona do Maroka
Medtem v muslimanskih državah vse bolj vre. Najbolj burno je bilo danes v Libanonu, kjer so tamkajšnje varnostne sile posredovale s solzivcem in vodnim topom proti protestnikom, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu v Bejrutu. Varnostne sile so blokirale vse ceste, ki vodijo do veleposlaništva v severnem delu libanonske prestolnice, da bi protestnikom preprečile dostop do diplomatskega predstavništva.

Varnostne sile so približno kilometer pred veleposlaništvom postavile bodečo žico, proti protestnikom, ki so jo poskušali preplezati, pa so uporabili solzivec. Protestniki so odgovorili z obmetavanjem s kamenjem in zažiganjem smetnjakov. Nekateri protestniki so sežigali Trumpove fotografije, drugi pa so vihteli palestinske zastave in vzklikali protiameriška gesla.

Po navedbah prič so se protesta udeležili predvsem Palestinci in pripadniki libanonskih levičarskih skupin. Več ljudi je imelo težave z dihanjem zaradi vdihavanja solzivca.

V Libanonu živi okoli 400.000 palestinskih beguncev, ki bivajo v 12 taboriščih, posejanih po vsej državi. Libanon sicer ne priznava sosednjega Izraela.

Maroški kralj "zaskrbljen"
V Rabatu se je na protestu proti Trumpovi odločitvi zbralo več 10.000 protestnikov. Množica, opremljena s palestinskimi zastavami, se je podala od trga Bab el Had po glavni mestni aveniji do maroškega parlamenta. "Jeruzalem, prestolnica Palestine!" je pisalo na transparentih, ki so jih nosili protestniki. Pisano množico so sestavljali družine z otroki, privrženci islamističnih gibanj, sindikalisti in aktivisti.

Maroški kralj Mohamed VI. je kot predsedujoči odboru al Kuds Organizacije za islamsko sodelovanje izrazil globoko zaskrbljenost ob Trumpovi sporni potezi.

Pred ameriškim veleposlaništvom v Džakarti pa se je zbralo več tisoč protestnikov. Protestniki, večinoma odeti v bela oblačila, so mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali, da je Alah velik. "Zahtevamo pravico za Palestince, ki jim Jeruzalem pripada," je povedal predsednik konservativne islamske stranke PKS Sohibul Iman.

Indonezija, ki z Izraelom nima diplomatskih odnosov, je zvesta podpornica neodvisnosti Palestine. Indonezijski predsednik Joko Widodo je ostro obsodil potezo ZDA, ki naj bi ogrožala svetovni mir.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
mrtene
# 10.12.2017 ob 16:22
Sit sem že tega bližnjega vzhoda, kjer ne znajo druzga kot se pobivat. Pa seveda smo za vso njihovo nesrečo zmeraj krivi zahodnjaki bla, bla, bla....
veza
# 10.12.2017 ob 16:34
KLIPAN
# 10.12.2017 ob 16:26

Suniti in šiiti se pobijajo že od sameg začetka islama, smo tudi za to mi krivi?
Prismuknjen
# 10.12.2017 ob 16:21
Dol znajo samo z nasiljem protestirat.
Korošec
# 10.12.2017 ob 17:11
Tile na bližnjem vzhodu se tolčejo med sabo že tisoč let, brez vsake zunanje pomoči in zmeraj se bodo, zaradi najbolj banalnih razlogov kot so karikatura ali izrečena beseda, so pač ostali ujeti v srednjem veku in barbarizmu, če prav mislim ,da delam krivico tistim v srednjem veku, saj so bli na dolečenih področjih veliko bolj urejeni in civilizirani kot ti danes. Z moje strani nimajo nobene simpatije, dobro vem če bi imeli oni tako moč kot jo ima zahod bi mi danes hodili okrog z bradami in burkami, tisti ki se nebi podredili bi bili pa prah.
artoum
# 10.12.2017 ob 16:45
KLIPAN

za vse te štale na bližnjem so v prvi vrsti krivi domačini sami . do leta 2001 je bilo dokaj mirno , vendar so se še vedno med sabo nekaj tolkli... potem pa tisti famozni New York. namesto da bi rekli , da nimajo s tem nič in da naj jih pustijo pri miru, so se po vseh mestih slišale njihove religiozne parole in o tem kaj je treba z ameriko in Izraelom. sami so odprli vrata vojni.
pa na isti način palestince natehujejo že od druge svetovne vojne naprej.
vržejo pasjo bombico , Palestinci v luft , izrael kao vojna in jim spet speljejo nekaj ozemlja.
el CARTEL
# 10.12.2017 ob 17:11
nasilje religije miru. nemogoče.

uživam da je amerika končno postavila palestinske teroriste na njihovo pravo mesto - nimajo kaj iskati samostojnost dokler so teroristi. izgubili so palestino, če bodo nadaljevali z jihadom in svojimi šovinističnimi politikami, pa jim ne bo od ozemlaj ostalo nič in ne bo niti potrebe po t.i. "samostojni palestini"

odpovejte se terorizmu.
mataj-finance
# 10.12.2017 ob 16:19
To je bil tudi namen trumpovega priznanja Jeruzalema.
Adder
# 10.12.2017 ob 20:59
Vse to patetično dretje, zažiganje ameriških in izraelskih zastav ter vzklikanje religioznih gesel, samo kaže na mentalni nivo nekega srednjeveškega sveta, za katerega si ne bi smel nihče pri zdravi pameti želeti v Evropi. Izrael stoji na braniku zahodne civilizacije, je pravzaprav edina demokratična država na Bližnjem vzhodu, obkrožena z več sto milijoni Arabcev, katerih malodane največja želja je popolno uničenje Izraela. Na veliko srečo so se Izraelci sposobni braniti sami in ne potrebujejo pomoči pomehkuženih Evropejcev, ki so si nataknili zanko brezglavega multikulturalizma in se že dušijo v njej.
Bivši uporabnik
# 10.12.2017 ob 16:50
Sem gledal direkt na RT... Nič kaj posebnega se ni zgodilo... V bistvu niti ni vredno neke resne novice... Mimogrede.. V Betlehemu, so Izraelci uporabili solzivec.. Tudi nič pomembnega, tako, da ne razumem, zakaj je treba res vsako pasjo procesijo obelodanit neukemu občestvu.... Medtem ko se mnogo res pomembnih novic ne objavlja...
cairns
# 10.12.2017 ob 21:15
V muslimanskih državah vre zaradi Trumpove poteze

Če vre, pa naj si skuhajo sladek metin čaj in naj se skulirajo.
Sicer pa je dobro da muslimani pokažejo svoj nivo civiliziranosti. Tisoč petsto let zadaj.
mth213
# 10.12.2017 ob 20:39
Zahodni mediji spet pretiravanjo... Samo meni to več pove o muslimanih samih.
Skippy
# 10.12.2017 ob 21:05
Pa oni itak vedno nekaj protestirajo ... tudi proti nekim slikicam v nepomembnih danskih časopisih. Vraga, sploh nimajo pojma kje Danska je.
misterij1234
# 10.12.2017 ob 17:21
Na,pa je priplaval na dan ŠTERBENC prodekan FDV-ja.
Bivši uporabnik
# 10.12.2017 ob 22:05
Nic novega. V muslimanskih drzavah vedno vre. Ce ne zaradi Izraela, pa zaradi hlac, ali pa zaradi risbic, ali pa zaradi svobode govora, mislenja, izrazanja, .. you name it.
drevo1
# 10.12.2017 ob 20:08
Protestniki, večinoma odeti v bela oblačila, so mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali, da je Alah velik.

Evo, črno na belem, bistvo njihovih protestov.
janezvalva
# 10.12.2017 ob 20:48
clinton: tale mačka ima rep
občinstvo: huraa!
bush: tale mačka ima rep
občinstvo: huraa!
obama: tale mačka ima rep
občinstvo: huraa!
merkel: tale mačka ima rep
občinstvo: huraa!
trump: tale mačka ima rep
občinstvo: fuuj! blah!
feminist
# 10.12.2017 ob 20:06
A so si Palestinci sami zaželeli apartheida?

imeli pa so na zacetku moznost zaustavitve priseljevanja zidov; pa je niso izkoristili - celo nasprotno; Paletincem so dobesedno vse muslimanske drzave takrat obrnile hrbet oz. kar lepo prekupcevale z ozemlji.

to tudi pod razno ne opravicuje ravnanja izraela, ampak nabijat o tem koliko je palestina pomembna za celoten muslimanski svetoz. kako so samo zidje zlobni v tej zgodbi je pac retardirano.
vec kot ocitno so imeli zidje boljso strategijo oz. dolgorocni nacrt, ki je premagal zaostalo oz. kratkorocno strategijo muslimanov.
firexfire
# 10.12.2017 ob 17:17
Napovedovala se je 3 sv. vojna, prislo je le do par protestov in sedaj gre to dolocenim vsevednezom zelo na zivce, ker zelijo okriviti Trumpa za nastalo situacijo. Trump je bil edini od zadnjih 4 predsednikov, ki so obljubljali, da bodo razglasili Jeruzalem za prestolnico, da je obljubo tudi izpolnil. Bravo pravicnost!
Rockos
# 10.12.2017 ob 21:30
Klipana je najbolje brat. Karkoli prebereš je treba samo stavek na glavo obrnit in imaš resnico. Jaz res ne vem kako lahko nekdo živi v istem svetu in ga razume povsem po svoje. Je to samo domišljija ali gre predvsem za hudobijo?
Skippy
# 10.12.2017 ob 21:13
Srednjeveški svet bo kar pravi izraz ... najhuje pa je to, da se razlike samo še povečujejo ...
kolkrkaplc
# 10.12.2017 ob 17:29
Ne smemo imeti američanov za amaterje. Dobro vedo, kaj bo povzročilo priznanje Jeruzalema.
Ni le plitki prestiž ali prijazna gesta zaveznikov ampak je v ozadju večji plan in Iran je tudi na spisku za ošibitev.

Ko sem nekoč govoril z Izraelci, ki so ravno odslužili vojaški rok, in je beseda nanesla, kaj bi bilo potrebno storiti, da bodo živeli bolj normalno. Odgovor je bil: "Ko vse potamanimo, bo problem izginil".
Mimobeznik
# 10.12.2017 ob 17:18
KLIPAN

Ravno včeraj smo pogledali, da je iz Sirije v letih 2008-2011 v Evropo prišlo 22 000 prosilcev za azil.

Uganeš iz katere mirne, sekularne države je ta slika?Danask 2006 - po slikacah Mohameda na Danskem.
sik
# 10.12.2017 ob 16:31
Delat naj se spravijo.
semaino
# 10.12.2017 ob 21:14
Zaradi resnice vre.

To so napovedovali vsi predsedniki, ze 30 let, vkljucno z Obamo.

Trump je edini, ki si je upal izvesti kar so drugi poceli s figo v zepu.
Mimobeznik
# 10.12.2017 ob 17:20
Gorita pa Norveško in Dansko veleposlaništvo... v oh in sploh sekularni Siriji, kjer takrat ni bilo niti sledu o NATO - ZDA.
Bivši uporabnik
# 10.12.2017 ob 22:31
Egipcani so napadli Izrael in zgubili v roku 6 dni. Izrael je osvojil celoten Sinajski polotok in ga po sklenitvi miru tudi vrnil. Poznamo taksne primere darezljivosti tudi pri muslimanih?
Olympic1
# 10.12.2017 ob 21:08
In kaj imajo muslimanske drzave z izraelom? Aja, niso muslimani...
kučkučki
# 10.12.2017 ob 19:33
jaz pa sem mislil, da je že sedaj bil jeruzalem glavno mesto izraela....ne vem v čem je tukaj problem
nvk
# 10.12.2017 ob 21:29
Kaj če bi v Evropi takole vrelo vsakič ko bi bil terorističen napad s strani muslimanov? Takrat bi potem pa citirali kako je islam religija miru, pa o porastu neonacizma.

Pisano množico so sestavljali družine z otroki, privrženci islamističnih gibanj, sindikalisti in aktivisti.

Ne vem kaj bi rekel...
keka77
# 10.12.2017 ob 20:15
Tem vre tako ali drugace, Trump ali ne Trump..
Bivši uporabnik
# 11.12.2017 ob 07:52
Tako kot so pravoslavci ostali brez cerkve svete Sofije v Carigradu in Srbi brez Kosova, so muslimani ostali brez Jeruzalema. No ko bo Erdogan priznal genocid nad Armenci in ko bosta Carigrad in Kosovo spet pravoslavna bom verjela, da Jeruzalem ni Židovski.
Bivši uporabnik
# 11.12.2017 ob 06:25
Muslimani si pa upajo. Naj raje pojasnijo kako je mesto Medina postalo eno izmed muslimanskih svetih krajev, glede na to, da je to bilo judovsko mesto, ko je dalo zatocisce njihovemu preroku in njegovim sobojevnikom, potem, ko so jih iz mesta Meka izgnali.

Pa kaj na tem planetu pocasi ne bo vec niti enga mesta, niti ene Zemlje, katere si ne bodo lastili Muslimani? Ukradli so Kosovo. Lastijo si ze Makedonijo in dele Srbije. Svoboden pokoncen clovek mora znati recti NE, in midva s Joze Malekom recema tem muslimanom in imamom, njet
davide
# 10.12.2017 ob 23:18
V muslimanskih državah vre zaradi Trumpove poteze

Tam itak vedno vre, zaradi Trumpa ali biločesar...
neprilagojen
# 10.12.2017 ob 18:41
Na Bližnjem vzhodu vre zaradi Trumpove poteze

temu bi jaz rekel, pregon z dimom
nekdo je pokazal svoj pravi obraz, le kdo bi to bil
sik
# 10.12.2017 ob 16:34
@mrtene

Se v celoti strinjam s tabo.Od kar jaz pomnim še za časa Homeinija so se tam samo grupiral in nihce ni nic delal.Od jutra do večera religija in strojnica v rokah.
Eesti
# 10.12.2017 ob 16:34
@KLIPAN ce Savdijci z ameriskim orozjem ubijajo druge, se ne pomeni da so oni krivi vsaj neposredno ne. V bistvu se orozje kot bilo katera druga stvar prodaja po celem svetu od ene in drugoh drzav.
Mimobeznik
# 10.12.2017 ob 16:08
Tako je to, če ravno ne odkrijejo nafte in se naberejo socialni problemi, ker ničesar ne proizvajajo.
boskid
# 10.12.2017 ob 22:47
Mislim, da velja le eno pravilo: Ko je jači, bolje tlači. Vse ostalo so le izgovori, opravičila, iskanje zaveznikov... Močnejši ostanejo šibki izginejo.
Mimobeznik
# 10.12.2017 ob 21:21
Razbijajo samo v napol propadlih državah brez nafte... v razvitih zalivskih državah protestov ne bo, ker imajo več udobja in pametnega za počet.
Mefisto
# 10.12.2017 ob 18:42
Tam vedno vre. To sploh ni vec novica
sab
# 10.12.2017 ob 18:06
Trump je uspelo zaslužil bo s prodajo orožja.
mali_piscek
# 11.12.2017 ob 08:12
Klipan, mislim da je čas, da greš živet na Bližnji vzhod. Mogoče boš tam srečnejši, ker boš živel v pravičnejšem okolju.
Bivši uporabnik
# 11.12.2017 ob 07:48
@bleeee

Napaka na tej karti je, da primerja neprimerljivo. Jewish settlement lahko primerjas z Arabic settlement. Cela spodnja tretjina je puščava.
zamudnik
# 11.12.2017 ob 01:38
Te reakcije kažejo samo eno: ne fronte na osnovi prava ali nacionalnosti, ampak zgolj na osnovi islama.
Briga jih za palestinske nemuslimane, v vsem gledajo izključno interese islama.
Skippy
# 10.12.2017 ob 21:59
nikoli niso res iskali mirne koeksistence s sosedi ampak v glavnem načine kako bi pohopsali še kaj zemlje.

A sploh veš zgodovino? Zakaj so potem toliko zemlje vrnili?
gizmolinux
# 10.12.2017 ob 18:21
No, Trumpovi "strici iz ozadja" so dosegli svoj namen. Ponovno prilivanje ognja na občutljiva razmerja na bližnjem vzhodu, upanje na kakšno vojno tu in tam, prodaja orožja navzgor, mogoče ustanovitev novega kalifata v nekateri od držav in podobno. Kakorkoli mir na vzhodu ameriški vladi in korporacijam ni v interesu, vzhodnjaki pa temu vsakič nasedejo. "Zavadi pa vladaj", se še vedno obnese, nastavljanje podkupljivih voditeljev, medijska kampanja in podobno...že vse videno, seveda pa je to lahko očitno nam iz foteljev, ljudem, ki tam živijo že desetletja na robu vojne, lakote in v vojnah pa to ni,kar je povsem razumljivo, da jih iztiri vsaka provokacija. Komentatorjem, ki pišejo, da naj se prebivalci tam spravijo delat in podobno priporočam kakšno vajo iz vživljanja v vlogo sočloveka.
mth213
# 10.12.2017 ob 21:43
@Klipan

Kak apartheid?
Ramus
# 10.12.2017 ob 20:25
Trump ne le da združuje ZDA,.... združil bo tudi ves muslimanski svet,... to je nazadnje uspelo križarjem.
bleeeee
# 11.12.2017 ob 13:08
To stoletje je 21. stoletje.. in tretje tisočletje... Najprej svoje ure popravite.. potem pa navijajte drugim..

@bori, če je zatipkana beseda edini argument, potem je verjetno bolje ne reči ničesar.
Sheppard22
# 11.12.2017 ob 01:50
Tam so se zmeraj tolkli in se zmeraj bodo , ko je Arafat bil a je bil tud Trump zato kriv ? Trump je pa samo neumna luttka ce bi kaj palamudil, bi ga pospravili kot so Kennedya
Kazalo