Fronta al Nusra velja za najmočnejšo uporniško vojsko okolici Alepa, drugega največjega sirskega mesta. Foto: Reuters
Fronta al Nusra velja za najmočnejšo uporniško vojsko okolici Alepa, drugega največjega sirskega mesta. Foto: Reuters

letalskem napadu v Siriji je bilo ubitih več vodij džihadistične skupine Fronta Al Nusra, med njimi tudi glavni vojaški poveljnik skupine Abu Homam Al Shami.

Kot je džihadistična skupina sporočila na družbenih omrežjih, so bili poleg voditelja ubiti še trije vodilni člani skupine. Napad v severozahodni sirski pokrajini Idlib se je zgodil, ko so se voditelji skupine sestali na srečanju.

Vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman je dejal, da ni jasno, kdo je izvedel napad - ali sirske režimske sile ali koalicijske pod vodstvom ZDA. Sirska državna tiskovna agencija je poročala, da je napad izvedla sirska vojska, iz Pentagona pa so sporočili, da ne morejo potrditi poročil medijev o več mrtvih voditeljih Fronte Al Nusra. Dodali so še, da koalicijske sile v zadnjih dneh na območju niso izvajale letalskih napadov.

Napad se je zgodil, potem ko je Fronta Al Nusra opustošila glavni operacijski center gibanja Hazm, ki ima podporo Zahoda v sosednji pokrajini Alepo.

Fronta Al Nusra je ena najmočnejših skupin, ki se bojuje proti vladnim silam predsednika Bašarja Al Asada, sicer pa je dolgo veljala za podružnico mednarodne teroristične skupine Al Kaide, čeprav v zadnjem času prihajajo namigi, da se želi od nje oddaljiti. Fronta je uvrščena na seznam terorističnih organizacij, Varnostni svet ZN-a pa je zanjo uvedel tudi sankcije.