Po napadu so varnostne sile zaprle območje okoli hotela. Foto: Reuters
Po napadu so varnostne sile zaprle območje okoli hotela. Foto: Reuters

Pred hotelom je najprej odjeknila eksplozija avtomobila bombe, razstrelil se je samomorilski napadalec, nato pa so v hotelsko mošejo vdrli napadalci in začeli streljati. Tarča napada je bil hotel Central, ki je blizu predsedniške palače in je priljubljen pri poslancih in visokih državnih uradnikih ter funkcionarjih.

Napad se je zgodil v času kosila, zato je bilo v hotelu precej ljudi, med njimi tudi številni poslanci in ministri ter drugi politiki, ki so se pripravljali na petkove muslimanske molitve. Med mrtvimi sta poslanec Omar Ali Nur in podžupan Mogadiša Mohamed Adan Guled Ano Gil. Med ranjenimi pa sta namestnik somalijskega premierja Mohamed Omar Arte in minister za promet.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamska skupina Al Šabab, ki je privržena ideologiji teroristične mreže Al Kaida in se že nekaj let bojuje proti priznani somalijski vladi. Čeprav so skrajneže pregnali iz večjih mest, pa Al Šabab še vedno nadzira znaten del države. Skupina je sporočila, da so bili tarča njihovega napada vladni funkcionarji.

Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamud je obsodil pokol v hotelu in dejal, da gre za teroristični napad.