Združene vojaške sile si prizadevajo zaustaviti napredovanje Boko Harama. Foto: Reuters
Združene vojaške sile si prizadevajo zaustaviti napredovanje Boko Harama. Foto: Reuters
Boko Haram za seboj pušča razdejanje in trupla. Foto: Reuters

Podžupan Abadama Ibrahim Ari je za BBC povedal, da je vojaško letalo nad mošejo odvrglo tri bombe. Ena je zadela skupino pogrebcev, zbranih na sedmini pred domom tamkajšnjega poglavarja, pri tem pa je bilo še več kot 20 ljudi ranjenih. Še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za bombardiranje, je pa Nigerija že zanikala vpletenost.

"Ne da bi jaz vedel," je dejal predstavnik nigerijskih zračnih sil Dele Alonge. "Tudi naši možje ne poročajo o kakšnem takšnem incidentu."
Niger je sicer v preteklosti že bil tarča bombnih napadov, za katerimi so večinoma stali skrajneži skupine Boko Haram, ki si prizadevajo za samostojno islamsko državo. Zaradi nasilja Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih že na tisoče civilistov. Niger, Čad in Kamerun so se pred kratkim z Nigerijo povezali v vojaško koalicijo v boju proti skupini.

Ubili 300 skrajnežev?
Nigerijska vojska je medtem sporočila, da so na severovzhodu Nigerije med vojaško operacijo, namenjeno ponovni osvojitvi 11 mest in vasi, ubili več kot 300 skrajnežev Boko Harama, ob tem pa so jih vrsto aretirali in zasegli njihovo orožje.
Navedb sicer ni mogoče neodvisno potrditi, nigerijska vojska pa je v preteklosti že rada pretiravala s številkami.
Zaradi napadov Boko Harama so v Nigeriji za šest tednov preložili za v soboto napovedane predsedniške volitve, kar je izzvalo ostre kritike nigerijske opozicije.
Vojaške vaje ZDA
Medtem ko se združena afriška koalicija bori proti Boko Haramu, je ameriška vojska v Čadu začela svoje vsakoletne vojaške vaje. Na vajah, ki bodo trajale do 9. marca, sodeluje okoli 1.300 udeležencev iz 28 držav.
Vsakoletne vojaške vaje ZDA, ki so k njim pritegnile še nekatere zahodne države in celo vrsto afriških, so prvič izvedli leta 2006 kot odgovor na porast z Al Kaido povezanih borcev v Sahelu. Danes večjo grožnjo za varnost območja predstavlja Boko Haram.