Hotel Corinthia pogosto gosti tuje delegacije v Tripolisu. Foto: Reuters
Hotel Corinthia pogosto gosti tuje delegacije v Tripolisu. Foto: Reuters
Tripolis
Med mrtvimi v napadu so štirje hotelski varnostniki. Foto: Reuters

Močno oboroženi napadalci so v torek vdrli v hotel Corinthia, ki je priljubljen med libijskimi uradniki in tujimi predstavniki. Pred vhodom v hotel je razneslo avtomobil bombo, nato pa je bilo v notranjosti slišati še streljanje. Po nekaterih podatkih naj bi se nekaj napadalcev tudi razstrelilo.

Med mrtvimi tujci naj bi bila po nepotrjenih podatkih tudi ameriški in francoski državljan. Američan naj bi bil zasebni varnostnik. Natančno število napadalcev še ni znano, po nekaterih poročanjih pa naj bi varnostnim silam uspelo prijeti enega izmed njih.

Odgovornost za napad je na Twitterju prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država, ki nadzoruje znaten del ozemlja v Siriji in Iraku, a ni jasno, koliko je navzoča v Libiji, čeprav so nekatere tamkajšnje skupine, predvsem na vzhodu države, izrazile zvestobo njenemu voditelju Abuju Bakru Al Bagdadiju.

Skrajneži so v sporočilu še zapisali, da gre za maščevanje za smrt domnevnega libijskega pripadnika Al Kaide Abuja Anasa Al Libija, ki je umrl v ameriškem priporu na začetku januarja.

Samooklicana libijska vlada v Tripolisu je sporočila, da za napadom stojijo privrženci režima strmoglavljenega voditelja Moamerja Gadafija, ki naj bi skušali ubiti njihovega premierja Omarja Al Hasija, a jim ga je uspelo varno evakuirati.

Brezvladje in boj za oblast
Od Gadafijevi smrti leta 2011 je Libija v brezvladju, v katerem se za prevlado in nadzor nad ozemljem bojujejo različne milice, ki jih sestavljajo nekdanji uporniki. V prestolnici deluje islamistična vlada, medtem ko ima na vzhodu sedež mednarodno priznana vlada premierja Abdulaha Al Tinija.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je že izrazila zaskrbljenost zaradi napada in ga označila za teroristični napad, ki pomeni udarec mirovnim prizadevanjem. V ponedeljek so se pod okriljem Združenih narodov v Ženevi namreč nadaljevala mirovna pogajanja med stranmi v Libiji.

V omenjenem hotelu, ki se ponaša s petimi zvezdicami, imajo sedež številna tuja podjetja in mednarodne organizacije. Po pričevanju enega od zaposlenih je bil sicer hotel v času napada skoraj prazen. V njem naj bi pred nekaj dnevi prejeli grožnjo in opozorilo, da naj evakuirajo poslopje.

Večina tujih držav je zaprla svoja veleposlaništva in odpoklicala svoje diplomate iz Tripolisa po hudih spopadih lansko poletje med dvema vplivnima milicama. Boj za prevlado je dobila islamistična milica iz mesta Misrata, ki je vzpostavila svojo vlado. Mednarodno priznana vlada od takrat deluje iz mesta Beida na vzhodu Libije.

Napad na hotel v Tripolisu
Napad na hotel v Tripolisu