Protesti zaradi sežiga Korana so se sprevrgli v nasilje. Foto: EPA
Protesti zaradi sežiga Korana so se sprevrgli v nasilje. Foto: EPA

V napadu je bilo ranjenih 12 ljudi. Med žrtvami so civilisti in afganistanski vojaki, ki so stražili vhod na letališče. Iz Nata so sporočili, da eksplozija ni poškodovala notranjosti letališča, ki ga uporabljajo pripadniki Isafa.

Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki in sporočili, da je to odziv na sežig Korana v ameriškem vojaškem oporišču Bagram pri Kabulu prejšnji teden, ki so ga zagrešili ameriški vojaki.

Sežig kopij muslimanske svete knjige ni bil nameren, zatrjujejo v ameriški vojski, ki se je tudi opravičila za dejanja svojih vojakov, a to ni ustavilo nasilnih protestov po vsej državi, ki so terjali nekaj smrtnih žrtev.

V nedeljo je bilo ranjenih sedem ameriških vojakov, potem ko je v njihovo oporišče na severu Afganistanu priletela granata. Med protesti zaradi sežiga Korana je bilo slišati vzklike: "Smrt Ameriki," in dvignila se je tudi talibanska zastava.

Ameriški veleposlanik v Afganistanu Ryan Crocker je v luči zadnje krize dejal, da ZDA ne bi smele hiteti z umikom svojih sil pred napovedanim datumom.

"To ni čas, da se odločimo stvari dokončati tukaj. Okrepiti moramo naša prizadevanja. Ustvariti moramo razmere, da se Al Kaida ne vrne," je dejal.

Po mednarodnem dogovoru bi se morale vse bojne enote umakniti iz Afganistana do konca leta 2014. Proces postopnega umika že poteka.