Pripadnikom modrih čelad je napadalce uspelo pregnati. Foto: EPA
Pripadnikom modrih čelad je napadalce uspelo pregnati. Foto: EPA
Visoki predstavnik ZN-a v Južnem Sudanu Toby Lanzer (levo) je dejal, da naj bi skupina 350 oboroženih mladih napadalcev, oblečenih v civilna oblačila, začela streljati na oporišče. Foto: EPA

Kot je dejal visoki predstavnik ZN-a v Južnem Sudanu Toby Lanzer, naj bi skupina 350 oboroženih mladih napadalcev, oblečenih v civilna oblačila, začela streljati na oporišče, ki je sicer zatočišče več tisoč razseljenih civilistov.

"Znotraj oporišča so odkrili 48 trupel, med njimi tudi trupla otrok in žensk. Trupla desetih napadalcev pa so odkrili zunaj oporišča," je povedal Lanzer. "Skupno število mrtvih je trenutno 58, a bi lahko naraslo, saj je bilo ranjenih več kot 100 ljudi, nekateri huje," je še dejal.

Napadalci so streljali tudi na civiliste, ki jih je v zavarovanem oporišču ZN-a okoli 5.000 in so v oporišču poiskali zatočišče pred krvavimi spopadi v državi, ki trajajo že več kot štiri mesece. V središču spopadov med rivalskimi plemeni je ravno mesto Bor.

Razlog za napad plemensko rivalstvo?
Ni znano, kaj je sprožilo napad. Iz ZN-a so sporočili, da napad ni bil izzvan, da pa so napadalci ranili "več deset" civilistov, domnevno iz rivalskega plemena, preden jih je pripadnikom modrih čelad po siloviti bitki uspelo pregnati.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je dejala, da so oboroženci oporišče napadli celo s protitankovskimi izstrelki, da so lahko vdrli v notranjost. Dodala je, da bodo ZDA skupaj z zavezniki ugotovile, kdo je odgovoren za ta nesprejemljivi napad na misijo ZN-a v Južnem Sudanu, ki bi morala biti nedotakljiva, in jih pripeljale pred roko pravice.