Nabornike so evakuirali, območje okoli akademije pa je vojska zavarovala. Foto: Reuters
Nabornike so evakuirali, območje okoli akademije pa je vojska zavarovala. Foto: Reuters
V Pakistanu napadli policijsko akademijo

V enem najhujših napadov v Pakistanu letos so skrajneži, ki so imeli oblečene tudi samomorilske jopiče, najprej ubili stražarja na opazovalnem stolpu, nato pa vdrli v akademijo in napadli bivalne prostore, v katerih prebiva okoli 700 nabornikov, in zajeli talce, poroča BBC.

Napad se je začel v ponedeljek ob 23.10 po krajevnem času, streljanje pa je nato odmevalo še nekaj ur. V reševalni akciji so bili ubiti vsi trije napadalci, dva naj bi umrla, potem ko sta aktivirala samomorilska jopiča, enega pa so ubile varnostne sile.

Za napadom skupina Laškar-e-Džangvi?
Eden izmed nabornikov, ki mu je uspelo pobegniti čez zid, je, po poročanju agencije AFP dejal, da je videl tri zamaskirane moške, ki so imeli v rokah kalašnikovke, začeli so streljati in vstopili v bivalne prostore.

Na stotine nabornikov so evakuirali iz akademije, območje pa je zavarovala vojska. Tamkajšnji mediji so poročali, da so pozneje odjeknile še tri eksplozije. Nobena skupina ni prevzela odgovornosti za napad, a oblasti trdijo, da je napad izvedla protišiitska skupina Laškar-e-Džangvi, in dejali, da so napadalci komunicirali z operativci v Afganistanu.

Avgusta v Kveti napadli bolnišnico
Na tem območju so v zadnjih letih skrajneži izvedli že nekaj napadov. Dvakrat je bila napadena tudi že ta akademija. Leta 2006 je bilo v petih močnih eksplozijah na akademiji ubitih šest policistov.

Kveta je glavno mesto nemirne največje pakistanske pokrajine Beludžistan, kjer so varnostne sile in civilisti sicer pogosto tarča tovrstnih napadov. Pokrajina je bogata z rudninami, v njej pa se različne separatistične skupine že več desetletij bojujejo za večjo finančno in politično avtonomijo. Avgusta so skrajneži v Kveti napadli bolnišnico in ubili 70 ljudi.

V Pakistanu napadli policijsko akademijo