V sirski vojni so umrli številni civilisti. Foto: Reuters
V sirski vojni so umrli številni civilisti. Foto: Reuters
Sirsko vojaško letalo
Sirska vojska naj bi kemično orožje uporabljala v zračnih napadih. Foto: Reuters

Sirske oblasti niso komentirale poročanja o smrtonosnem napadu v južni pokrajini Dera, ki velja za zibelko upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Po navedbah proopozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima na sirskem ozemlju razvejano mrežo obveščevalcev, je bil tarča napada mesto Garija, kjer so bili ubiti udeleženci poučevanja o Koranu.

Od leta 2011, ko so se protesti proti Asadu sprevrgli v oborožen upor, je bilo v sirski državljanski vojni ubitih že več kot 230.000 ljudi. Če je bila na začetku vojne glavna uporniška sila Svobodna sirska vojska, pa so v zadnjih dveh letih v ospredje prišli islamistični uporniki, predvsem zloglasna Islamska država, ki zaseda že več kot polovico sirskega ozemlja.

ZDA so sirske oblasti znova obtožile uporabe kemičnega orožja proti nasprotnikom. Ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da so popolnoma prepričani o odgovornosti Asadovih sil za kemične napade. Ob tem je dejal, da mednarodna skupnost izgublja potrpljenje zaradi "izprijenosti" vladne taktike.

Kerry je dejal, da se je o tem v ponedeljek po telefonu pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, za katerega je prepričan, da bo to vprašanje načel tudi s sirskim predsednikom.

To ni prvič, da se je Asad znašel pod obtožbami za uporabo kemičnega orožja in leta 2013 je ob posredovanju ZDA ter Rusije privolil v uničenje vseh zalog kemičnega orožja.

Diplomacija pot do rešitve
Varnostni svet ZN-a ima trenutno na mizi predlog resolucije, ki naj bi pomagala ugotoviti odgovornost za uporabo klora v napadih s kemičnim orožjem. Rusija sicer meni, da ameriški predlog resolucije ni potreben.

V ZDA sicer dopuščajo možnost, da so se do kemičnega orožja dokopali tudi uporniki, a ti nimajo helikopterjev in letal, da bi ga lahko uporabili v zračnih napadih. V zadnjem primeru uporabe kemičnega orožja je bilo to namreč po ameriških trditvah odvrženo iz letala.

Kerry je še dejal, da se ZDA na različne načine trudijo iskati možnosti za rešitev sirske vojne po diplomatski poti.