Talibani so okrepili napade na pripadnike afganistanskih sil. Foto: EPA
Talibani so okrepili napade na pripadnike afganistanskih sil. Foto: EPA
Talibani napadli afganistanske vojake

Napad se je zgodil v nedeljo zjutraj v provinci Kunar, nedaleč od afganistansko-pakistanske meje. General Mohamed Zahir Azimi je dejal, da je "na stotine" talibanskih upornikov napadlo oporišče afganistanske vojske, boji pa naj bi trajali več ur. V spopadih je umrlo najmanj 20 afganistanskih vojakov in najmanj en napadalec.

Guverner province Kunar, Šuja Ul Mulk, je za BBC povedal, da je zelo mogoče, da so napad pomagali organizirati talibanski vohuni v afganistanski vojski. Napad je eden najsmrtonosnejših v zadnjem letu.

Zaradi napada je afganistanski predsednik Hamid Karzaj odpovedal svojo načrtovano pot na Šrilanko. V izjavi za javnost je zapisal, da ga žalosti tragični incident in da zaradi tega odpoveduje napovedani obisk.

Več napadov pred umikov tujih sil in volitvami
Talibanski uporniki so v zadnjih mesecih, pred umikom tujih sil do konca leta 2014, povečali število napadov na pripadnike afganistanskih sil, tako da se je število žrtev na afganistanski strani močno povečalo. Nasilje se je okrepilo tudi pred prihajajočimi aprilskimi predsedniškimi volitvami, zato so oblasti poostrile varnostni nadzor v državi. Za mesto naslednika Karzajeva, ki ne sme več kandidirati, se poteguje 11 kandidatov.

Talibani napadli afganistanske vojake