Turška letalska družba Turkish Airlines je za nekaj ur prizemljila vsa svoja letala. Foto: Reuters
Turška letalska družba Turkish Airlines je za nekaj ur prizemljila vsa svoja letala. Foto: Reuters

Bombe, ki so danes eksplodirale v Carigradu, bi lahko odjeknile na katerem koli letališču v katerem koli mestu.

Turški predsednik Tayyip Erdogan
Binali Yildirim
Turški premier je ostro obsodil teroristični napad. Foto: Reuters
Reševalci so imeli vso noč polne roke dela z oskrbo žrtev. Foto: Reuters
false
Letališče so po napadu evakuirali. Foto: Reuters
Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo
Rusija in ZDA obljubljajo Turčiji pomoč v boju proti terorizmu
Islamska država glavni osumljenec za napad

je po terorističnem napadu na glavnem carigrajskem letališču Atatürk, v katerem je umrlo 41 ljudi, 239 pa je ranjenih, dejal turški premier Binali Yildirim.

Med mrtvimi in ranjenimi je največ turških državljanov, v napadu pa so bili ubiti tudi trije tuji državljani: pet savdskih državljanov, dva iraška državljana ter po en iranski, ukrajinski, kitajski, tunizijski, uzbekistanski in jordanski državljan. Savdska Arabija je sporočila, da je med ranjenimi sedem njenih državljanov.

"Ta napad, katerega žrtve so bili nedolžni ljudje, je bil podlo, načrtovano teroristično dejanje," je dejal Yildirim na novinarski konferenci nekaj ur po napadu in dodal, da vse kaže, da gre na napad Islamske države. Odgovornosti ni prevzel še nihče.

Kot je znano, so se trije samomorilski napadalci razstrelili v nadstropju za odhode in bližini vhoda, še prej pa je eden izmed njih streljal nadstropje višje, v dvorani za prihode. Policija je skušala s streljanjem dva napadalca ustaviti, preden bi dosegla varnostno točko, a ji napada ni uspelo preprečiti, saj sta se prej razstrelila.

Kot je pojasnil turški premier, prvi izsledki preiskave kažejo, da so vsi trije napadalci najprej začeli streljati, potem pa se razstrelili. Vsi trije so na letališče prišli s taksijem.

Po napadu je na letališču zavladala panika. Številni taksisti so priskočili na pomoč z odvozom ranjenih v bolnišnice, letališče so zaprli in obkolili vojaki, vse polete so odpovedali.

Na napad se je ostro odzval tudi turški predsednik Tayyip Erdogan, ki je ostro obsodil zavržno dejanje. "Bombe, ki so danes eksplodirale v Carigradu, bi lahko odjeknile na katerem koli letališču v katerem koli mestu," je dejal in znova pozval vse države k skupnemu boju proti terorizmu. Ob tem je še dejal, da napad, ki se je zgodil v muslimanskem svetem mesecu ramazanu, kaže, da terorizem udari ne glede na vero in vrednote.

Dežurna številka Ministrstva za zunanje zadeve: 01 478 22 19. Dežurna številka veleposlaništva v Ankari: 00 90 312 405 42 21.


Današnji jutranji polet v Carigrad odpovedan

Kot smo poročali že včeraj zvečer, med žrtvami ni slovenskih državljanov. V času napada je bilo na letališče namenjeno letalo Turkish Airlines z ljubljanskega letališča Jožeta Pučnika. Letalo je pristalo na letališču, je potrdil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, potnike pa so po pristanku zadržali na letalu. Današnji jutranji polet turške letalske družbe v Carigrad je odpovedan, je razvidno na spletni strani Aerodroma Ljubljana, večerni pa je na urniku.

Ameriška letalska agencija je po napadu začasno ustavila vse polete na carigrajsko letališče, a prepoved po nekaj urah že umaknila. Zaradi napada bodo preusmerjeni številni poleti, kajti omenjeno letališče je eno glavnih prometnih vozlišč, kjer se križajo številne letalske poti. Samo lani je prek njega potovalo 61 milijonov potnikov.

Napad so že obsodile številne države
"Žalujemo za vsemi žrtvami. Turčiji stojimo ob strani," se je na napad odzval nemški zunanji minister Frank Steinmeier. Napad so ostro obsodile tudi ZDA. "ZDA najostreje, kar je mogoče, obsojajo grozljiv teroristični napad na carigrajskem letališču Atatürk, ki je ubil in ranil ducate ljudi. Letališče Atatürk je tako kot bruseljsko letališče, ki je bilo napadeno predtem, simbol mednarodne povezanosti," je sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest in izrazil sožalje žrtvam in njihovim družinam ter vso podporo ZDA Turčiji.

Napad je ob robu vrha EU-ja v Bruslju obsodil tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je izrekel vso podporo in solidarnost turškemu ljudstvu kot tudi vsem, ki so bili s tem "gnusnim zločinom" neposredno prizadeti. Po njegovih besedah napad v Carigradu ponovno kaže, da moramo biti v prihodnje tako v Evropi kot tudi širše povezani in enotni v prizadevanju za preprečevanje tovrstnih varnostnih groženj in napadov.

Turški uradniki: Napad značilen za Islamsko državo
Kot poroča Reuters, so nekateri turški uradniki neuradno dejali, da so napadi na javnih točkah, kot je letališče, bolj značilni za Islamsko državo kot druge mogoče osumljence, kot so kurdski skrajneži. Turčijo je v zadnjih mesecih pretreslo več napadov, več med njimi so jih izvedli kurdski skrajneži, njihove tarče so bile predvsem uradne vladne točke. Eden izmed uradnikov je dejal tudi, da je Islamska država v zadnjem obdobju okrepila svoje napade v Turčiji, le redko pa prevzela odgovornost zanje, saj Turčija ostaja eden izmed glavnih koridorjev, po katerem njeni novi borci iz Evrope prihajajo v Sirijo in Irak.

Med napadom pristal tudi albanski premier
Med terorističnim napadom na letališču Atatürk v Carigradu je tam pristalo tudi letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je prispel v Turčijo na uradni obisk. Premier ni bil poškodovan, po pristanku so ga s spremstvom pospremili na varno v uradno rezidenco, že danes pa bo odpotoval naprej v Ankaro.

Bombe, ki so danes eksplodirale v Carigradu, bi lahko odjeknile na katerem koli letališču v katerem koli mestu.

Turški predsednik Tayyip Erdogan
Milharčič o turški politiki pomiritve z Izraelom in Rusijo
Rusija in ZDA obljubljajo Turčiji pomoč v boju proti terorizmu
Islamska država glavni osumljenec za napad