Raziskavo je spodbudil val posilstev v Indiji, ki pa v študiji ni bila zajeta. Foto: EPA
Raziskavo je spodbudil val posilstev v Indiji, ki pa v študiji ni bila zajeta. Foto: EPA
Največ posilstev se zgodi znotraj partnerskih odnosov. Foto: freedigitalphotos.net
Proti diskriminaciji žrtev. Foto: EPA

Posilstvo je še posebej pogosto v zvezah, desetina vprašanih pa je priznala, da je posilila žensko, ki ni bila njihova partnerica, razkriva poročilo ZN-a, prva večja raziskava o posilstvu in spolnem nasilju. V anketo so zajeli 10.000 moških iz Bangladeša, Kitajske, Kambodže, Indonezije, Šrilanke in Papue Nove Gvineje.

"Ugotovitve so potrdile, da je nasilje nad ženskami v tej regiji zelo razširjeno. Nasilje je neločljivo povezano z neenakostjo med spoloma," je povedala vodja raziskave Emma Fulu.

Pri pripravi poročila z naslovom Zakaj nekateri moški izvajajo nasilje nad ženskami in kaj lahko storimo, da to preprečimo so tudi opravili pogovore s 3.000 ženskami. Pogostost nasilja nad ženskami se je zelo razlikovala glede na regijo, so povedali pri ZN-u in razložili, da vzorčna območja niso reprezentativna za celotne države.

Za zabavo ali kot kaznovanje
Po podatkih raziskave je 11 odstotkov vprašanih moških odgovorilo, da so imeli prisilni spolni odnos z žensko, ki ni bila njihova partnerica. Če pa so bila upoštevana posilstva partnerice, je ta odstotek narasel na 24 odstotkov. Po mnenju raziskovalcev pa je alarmantno dejstvo, da je bila polovica moških, ki so priznali posilstvo, najstnikov, 12 odstotkov pa je bilo mlajših od 15 let.

Najvišjo stopnjo posilstev - več kot 62 odstotkov - so raziskovalci zaznali v Bougainvillu v Papui Novi Gvineji. V primerjavi s tem je v Džakarti v Indoneziji 26 odstotkov vprašanih moških priznalo posilstvo. Najmanj pogosta so posilstva v urbanih območjih Bangladeša (priznalo ga je 9,5 odstotkov moških).

Ko so moške vprašali, zakaj so posiljevali, jih je skoraj 75 odstotkov odgovorilo v smislu, da so imeli do tega pravico, saj "so želeli seksati" ali pa so si "ženske želeli". Poleg tega jih je 59 odstotkov odgovorilo, da so posiljevali za zabavo, več kot tretjina pa še, ker so žensko želeli kaznovati. Velik dejavnik igra tudi to, ali je moški kot otrok doživljal nasilje - za takega moškega je več verjetnosti, da bo kot odrasel cikel nasilja nadaljeval.

V Južni Afriki 40 odstotkov posiljevalcev?
Avtorji raziskave so še poudarili, da njihova raziskava ni uradna statistična analiza posilstev v regiji. So pa ob tem povedali, da upajo, da bodo njihove ugotovitve spremenile percepcije o pogostosti nasilja nad ženskami in bodo pristojni nemudoma ukrepali.

Prejšnje podobne raziskave o posilstvih so opravljali v Južni Afriki, kjer naj bi žensko posililo skoraj 40 odstotkov moških.