Vukovarju se obetajo napisi v cirilici. Foto: EPA
Vukovarju se obetajo napisi v cirilici. Foto: EPA

Hrvaška vlada je odločena, da bo spoštovala ustavni zakon o pravicah nacionalnih manjšin, ki njihovim pripadnikom zagotavlja pravico do uporabe svojega jezika, kljub protestom nekaterih združenj veteranov domovinske vojne in nacionalističnih strank, piše Jutarnji list.

Hrvaški časopis piše, da so Italijani v Istri brez težav izborili pravico do dvojezičnosti, čeprav jih je med tamkajšnjimi prebivalci manj kot tretjina.

V hrvaški ustavi piše, da se jezik in pisava uporabljata, ko je na območju občine najmanj tretjina prebivalcev pripadnikov nacionalne manjšine.

Glede na popis iz lanskega leta v Vukovarju od skupnega števila prebivalcev živi 34,87 odstotka pripadnikov srbske manjšine, zato imajo pravico do službene uporabe srbskega jezika in cirilice, so sporočili s hrvaškega ministrstva za javno upravo.

Nasprotniki uvedbe dvojezičnosti trdijo, da so se okoli tri četrtine tamkajšnjih Srbov izrekle, da govorijo hrvaški jezik, zato po njihovem mnenju ni izpolnjen pogoj za uvedbo dvojezičnih napisov, saj ne gre za tretjino prebivalcev, ki bi govorili in pisali srbščino.

Pripadniki srbske skupnosti na Hrvaškem so sporočili, da se bodo poskušali izogniti napetostim zaradi uvedbe dvojezičnosti.