Reševalci potrebujejo 12 ur, da pridejo do poškodovanca. Foto: EPA
Reševalci potrebujejo 12 ur, da pridejo do poškodovanca. Foto: EPA
Jama
Jama je dolga 20 kilometrov. Foto: EPA

52-letni jamar se je v soboto skupaj z dvema spremljevalcema spustil v jamo Riesending, ki je dolga več kot 20 kilometrov, globoka pa do 1.100 metrov.

V noči na nedeljo je jamarja zadelo padajoče kamenje in dobil je težje poškodbe glave in trupa. Sam se ne more rešiti iz jame. Po nesreči se je eden izmed spremljevalcev povzpel iz jame in poiskal pomoč, drugi pa je ostal pri poškodovancu.

Po dvanajsturnem vzponu je spremljevalec dosegel vhod v jamo in poklical pomoč, zatem pa se je začela reševalna akcija, pri kateri sodelujejo gorska reševalna služba iz Chiemgaua, jamarski reševalci iz Baden-Württemberga in Salzburga, alpinska enota bavarske policije, bavarski Rdeči križ in okoliški gasilci. Skupno pri akciji pomaga 200 ljudi. Reševalne ekipe in potreben material do vhoda jame prevažajo s helikopterjem.

Slovenci ponudili pomoč
Pomoč pri reševanju so ponudili tudi slovenski jamarski reševalci. Vodja operative Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije (JZS) Marko Zakrajšek je povedal, da so ponudili pomoč bavarskim kolegom, vendar nemški jamarji zanjo še niso zaprosili. Člani JRS-ja so tako kot njihovi hrvaški kolegi v pripravljenosti, je dodal Zakrajšek.

Po navedbah gorske reševalne službe je akcija izjemno težavna in bi lahko trajala več dni. Reševalci namreč potrebujejo 12 ur samo za to, da pridejo do poškodovanca, saj so v jami številni ozki predeli.