Domačine v Bhaktapurju je razveselilo spoznanje, da je zabojnik z rižem nedotaknjen. Foto: EPA
Domačine v Bhaktapurju je razveselilo spoznanje, da je zabojnik z rižem nedotaknjen. Foto: EPA
Katastrofalni potres je Nepal stresel prejšnjo soboto, 25. aprila, z rušilno močjo z magnitudo 7,8. Foto: EPA
Nepalske oblasti se spopadajo z velikimi težavami pri dostavljanju pomoči. Foto: Reuters
Slovenski pohodnik se je vrnil iz Nepala

Kot so opozorili v nepalskem nacionalnem centru za odziv na naravne nesreče, število žrtev še ni dokončno. Medtem ko so oblasti po poročanju BBC-ja že obupale nad tem, da bodo našli nove preživele, pa iz severovzhoda Nepala poročajo, da so danes, osem dni po uničujočem potresu, reševalci izpod ruševin potegnili tri preživele, dve ženski in moškega. Dva so potegnili izpod ostankov porušene hiše, enega pa je pokopal zemeljski plaz.

Nepalski in japonski reševalci so v vasi Kimtang izpod ruševin hiše potegnili moškega, ki naj bi bil star več kot 100 let, je povedal predstavnik notranjega ministrstva Lazmi Dhakal. Moškega zdravijo v bolnišnici, njegovo točno starost pa je nemogoče določiti, saj ne more govoriti, pri njem pa niso našli nobenih identifikacijskih dokumentov. Glede na policijske vire je moški star 101 leto.

Prva skrb nacionalnega centra za odziv na naravne nesreče je zdaj usmerjena v pomoč preživelim, ki so ostali brez strehe nad glavo. V potresu je bilo namreč uničenih ali močno poškodovanih več kot 300.000 hiš. Ponekod so porušena celotna naselja.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da imajo nepalske oblasti velike težave pri zagotavljanju pomoči preživelim. Zemeljski plazovi in slabo vreme so še otežili napore za dostavo pomoči izoliranim predelom, za namene reševanja in dostavljanja pomoči pa je na voljo le 20 helikopterjev, poroča BBC.

Oblastem je zmanjkalo tudi šotorov, pod katerimi bi si preživeli lahko uredili začasno zatočišče. Kot je danes opozoril tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Lakšmi Dhakal, so doslej razdelili okoli 47.000 šotorov, potrebovali pa bi jih okoli 400.000. Šotori sicer prihajajo v Nepal in v ponedeljek naj bi jih dobili 100.000, je še napovedal Dhakal.

Počasen odziv oblasti
Odziv nepalskih oblasti je sicer precej počasen in je prejšnji teden sprožil tudi proteste. Zaskrbljenost so izrazili tudi Združeni narodi. Opozorili so, da je vzrok počasnosti tudi preobširna birokracija.

Koordinatorka ZN-a za humanitarno pomoč Valerie Amos je v soboto opozorila, da carina upočasnjuje prihod pomoči iz tujine in da cariniki pomoč zavračajo na meji z Indijo. Opozorila je še, da tuja pomoč ostaja na majhnem mednarodnem letališču v Katmanduju ali pa letala s pomočjo zavračajo, ker nimajo kje pristati, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik ZN-a v Nepalu Jamie McGoldrick je dejal, da nepalska vlada "ne bi smela uporabljati carinske metodologije iz časa miru".

Nepal je v petek sicer umaknil uvozne dajatve za ponjave in šotore, a po besedah predstavnika notranjega ministrstva Dhakala morajo biti ves material iz tujine ob uvozu pregledan.

Slovenski pohodnik se je vrnil iz Nepala