Zaradi nesreče češkega avtobusa so zaprli avtocesto Zagreb-Split v obe smeri. Foto: Reuters
Zaradi nesreče češkega avtobusa so zaprli avtocesto Zagreb-Split v obe smeri. Foto: Reuters
Krvav dan na hrvaški avtocesti
Krvav dan na hrvaški avtocesti

Avtobus, namenjen proti morju, je na 212 kilometru avtoceste A1 za predorom Krpani okoli 4. ure zjutraj udaril v varnostno ograjo in nato v prometno signalizacijo ter se prevrnil. V nesrečo ni bilo vpleteno nobeno drugo vozilo.

Ali je voznik avtobusa zaspal?
Po prvotnem poročanju hrvaške agencija Hina je umrlo sedem ljudi, a so nato reševalci pozneje v razbitinah našli še eno truplo. Med mrtvimi je tudi sedemletni otrok. Na avtobusu je bilo okoli 50 Čehov. V nesreči malo pred predorom Sv. Rok je bilo poškodovanih 44 ljudi, nekateri huje. Nihče izmed njih ni v smrtni nevarnosti, so potrdili zdravniki.

Po pisanju Večernjega lista naj bi bil za nesrečo kriv voznik avtobusa, ki je za trenutek zaspal, zaradi česar je avtobus zadel v steber za prometno signalizacijo, potem pa prebil ograjo in prevrnjen obležal na nasprotnem vozišču. Voznik kljub sprva drugačnim navedbam nesreče ni preživel.

Avtobus je začel svojo pot v petek zvečer v Brnu, namenjen pa je bil v Baško vodo pri Makarski. "Nihče v avtobusu v času nesreče ni bil buden, vsi so spali in se spomnijo le konca - nesreče," je povedal češki veleposlanik na Hrvaškem Karol Kuhnl, ki je že osebno obiskal poškodovane v bolnišnici v Gospiću.

Hudo poškodovane prepeljali v Zagreb
Poškodovane so oskrbeli v bolnišnici v Gospiću, tiste z najhujšimi poškodbami pa so s helikopterjem že prepeljali v zagrebško bolnišnico Dubrava, kjer so tri osebe, med njimi 13-letni dvojčici, v kritičnem stanju. V gospiško bolnišnico so medtem prispeli dodatni kirurgi in drugo zdravniško osebje iz Karlovca in Zagreba.

Zaradi nesreče je za ves promet zaprt del avtoceste med Gornjo Pločo in Maslenico v obeh smereh, zaradi česar nastajajo zastoji. Kolona vozil pri izvozu Gornja Ploča je bila opoldne dolga kar 18 kilometrov. Obvoz je urejen po lički magistrali čez Udbino.

Pred štirimi leti huda nesreča Slovakov
Septembra 2008 se je samo 15 kilometrov od prizorišča tokratne tragedije zgodila še ena huda nesreča. Slovaški avtobus je takrat čelno trčil v nosilni steber nadvoza. Umrlo je 14 ljudi, 30 je bilo huje ali lažje poškodovanih.

Krvav dan na hrvaški avtocesti
Krvav dan na hrvaški avtocesti