Letalo se je vnelo takoj ob poskusu drugega pristanka. Foto: EPA
Letalo se je vnelo takoj ob poskusu drugega pristanka. Foto: EPA
Rusija
Lani novembra je moralo isto letalo zasilno pristati takoj po vzletu zaradi padca pritiska v kabini. Foto: EPA

Letalo je v Kazan priletelo iz Moskve in se ponesrečilo uro po vzletu z letališča Domodedovo. Nesreča se je zgodila ob drugem poskusu pristanka v prestolnici avtonomne republike Tatarstan, ko je letalo eksplodiralo ob stiku s pristajalno stezo.

Na prizorišče nesreče so takoj prispela gasilska vozila in v eni uri pogasila požar, ki je izbruhnil po eksploziji.

Umrlo je vseh 44 potnikov in šest članov posadke. Med žrtvami sta tudi sin tatarstanskega predsednika Rustama Minikanova in regionalni vodja ruske zvezne varnostne agencije (FSB) Aleksander Antonov.

Vzrok nesreče uradno še ni znan. Ruski spletni portal RT poroča, da bi bila lahko za nesrečo kriva napaka pilota ob drugem poskusu pristanka, mogoč vzrok pa bi bila lahko tudi tehnična težava. Priče poročajo, da je letalo hitro izgubilo višino.

"Letalo je večkrat poskušalo pristati. Med pristajanjem je razneslo enega izmed rezervoarjev za gorivo," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva za izredne razmere Irina Rossius.

Slaba varnost ruskih letal
Ruski predsednik Vladimir Putin je vladi že naročil, da sproži preiskavo nesreče. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je nesrečo označil za "zastrašujočo tragedijo".

Kazan je eno največjih ruskih mest in prestolnica pretežno muslimanske z nafto bogate pokrajine Tatarstan.

Regionalne ruske letalske družbe so znane po slabi varnostni statistiki. Rusija in druge nekdanje sovjetske republike so imele leta 2010 trikrat več letalskih nesreč od svetovnega povprečja.

Boeing 737 je najbolj priljubljeno potniško letalo na svetu. Od začetka njegove uporabe leta 1968 je bilo z njim 170 nesreč.