Delavci Rdečega križa v Libiji z obale odstranjujejo naplavljena trupla beguncev, ki niso preživeli nevarne poti čez Sredozemlje. Foto: Reuters
Delavci Rdečega križa v Libiji z obale odstranjujejo naplavljena trupla beguncev, ki niso preživeli nevarne poti čez Sredozemlje. Foto: Reuters
false
Pri poskusu prečkanja Sredozemskega morja, da bi dosegli Evropo, je letos umrlo že približno 2.400 ljudi. Foto: EPA
Nemčija
Že pred dnevi so v mestu Weissach im Tal v nemški zvezni državi Baden-Wuerttemberg neznani storilci zanetili ogenj v zgradbi, ki je bila namenjena nastanitvi prosilcev za azil. Foto: Reuters
105 mrtvih, pogrešanih še 200 ljudi
Nov brodolom beguncev

Nedaleč od Libije pa sta v sredo potonila čolna, na katerih je bilo skupaj okoli 500 beguncev. Pripadnikom libijske obalne straže je uspelo na varno prepeljati približno 200 ljudi, po zdajšnjih podatkih brodoloma ni preživelo 105 beguncev, vse manj upanja pa je tudi za 200 pogrešanih prebežnikov iz Sirije, Bangladeša in več držav podsaharske Afrike.

Aretirali 10 domnevnih tihotapcev
Potem ko so na ladji v Sredozemlju v sredo odkrili trupla 52 prebežnikov, je policija na Siciliji danes aretirala deset domnevnih tihotapcev ljudi, ki jim očitajo odgovornost za smrti. Ti so se pomešali med 460 preživelih tragedije.

Številni potniki so bili ujeti v podpalubju in naj bi se zadušili z izpušnimi plini ladje, ko se je ladja prevrnila. Obdukcije sicer še potekajo. Preživeli, ki so jih odpeljali do Palerma, poročajo o brutalnih zlorabah v podpalubju. Med drugim naj bi jih tihotapci tepli s palicami in poškodovali z noži, da bi jim preprečili, da bi zapustili okoli 1,5 metra visok skladiščni prostor v podpalubju, ki so ga tihotapci napolnili z več kot 200 ljudmi.

V poskusu prečkanja Sredozemskega morja, da bi dosegli Evropo, je letos po podatkih Združenih narodov umrlo že približno 2.400 ljudi. Več kot 100.000 jih je doseglo Italijo, še dodatnih 160.000 pa Grčijo.

Napadi na azilne domove v Nemčiji se stopnjujejo
Neznanci so v prostore nekdanje šole na Spodnjem Saškem, ki gosti prosilce za azil, vrgli zažigalno bombo, a ranjenih ni bilo.

Kot je pojasnila policija, so napadalci zažigalno bombo v kraju Salzhemmendorf blizu Hannovra vrgli skozi zaprto okno. V prostoru se je vnel požar, materi in trem otrokom, ki so spali v sosednji sobi, se je uspelo rešiti brez poškodb. Družino so preselili. O incidentu so policijo obvestili okrog druge ure ponoči, gasilci pa so požar v stavbi, kjer živi vsega 30 prosilcev za azil, pogasili.

Prepoved javnih zborovanj

Podobnih dogodkov je bilo v zadnjih dneh v Nemčiji več, najhuje pa je bilo pretekli konec tedna v mestu Heidenau, prav tako na Saškem, kjer so izbruhnili spopadi med policijo in pripadniki skrajne desnice, ki so nasprotovali begunskemu centru v kraju. Tamkajšnje oblasti so za ta konec tedna - od danes popoldne do jutranjih ur ponedeljka -, da bi preprečile ponovitev tovrstnih izgredov, prepovedale vsa zborovanja. Danes popoldne je bil v Heidenauu sicer predviden shod v znak dobrodošlice beguncem.

Kot pojasnjujejo tamkajšnje oblasti, so se za ta korak odločili zaradi "izrednih razmer" v policiji, katere "razpoložljive sile se niso sposobne spopasti z morebitnim razvojem dogodkov". Kot dodajajo, ni mogoče izključiti srečanja različnih skupin, kar bi lahko vodilo v nasilje.

Heidenau je v sredo obiskala nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je dejala, Nemčija ne bo dopuščala nasilnih protestov proti tujcem. "Ni tolerance za tiste, ki niso pripravljeni pomagati, ko je to pravično in človeško potrebno," je dejala.

105 mrtvih, pogrešanih še 200 ljudi
Nov brodolom beguncev