Letalo je padlo na sosesko. Foto: EPA
Letalo je padlo na sosesko. Foto: EPA
Eduardo Campos
Campos je med kampanjo zagovarjal do poslovnega okolja prijazno politiko. Foto: Reuters

V nesreči Camposovega zasebnega letala cessna 560XL je umrlo vseh sedem ljudi na krovu. Letalo je vzletelo z letališča Santos Dumont v Rio de Janeiru in je bilo namenjeno na letališče Guaruja na obrobju Sao Paula. Med pripravami na pristanek je zašlo v slabo vreme, nato pa je kontrola zračnega prometa z njim izgubila stik.

Letalo je padlo na sosesko in nekaj hiš je pri tem zajel ogenj, pri čemer je bilo po podatkih gasilcev poškodovanih deset ljudi.

49-letni Campos je bil po zadnjih javnomnenjskih anketah z desetimi odstotki podpore na tretjem mestu v tekmi za predsedniške volitve, ki bodo potekale oktobra. V anketah z 38 odstotki vodi predsednica Dilma Rousseff, ki se bo potegovala za drugi štiriletni mandat na čelu južnoameriške velesile, sledi pa ji socialdemokratski kandidat Aecio Neves z 22 odstotki podpore.

Verjeten drugi krog
Rousseffova je po nesreči sporočila, da bo za tri dni prekinila svojo predsedniško kampanjo, medtem ko je Neves ob smrti protikandidata dejal, da je izredno žalosten.

Campos, nekdanji guverner severovzhodne zvezne države Pernambuco, je med vsemi tremi kandidati veljal za najbolj tržno usmerjenega in je imel podporo številnih bank in poslovnežev. Socialistična stranka bo verjetno v predsedniško tekmo zdaj poslala dosedanjo kandidatko za podpredsednico Marino Silvo.

Z vstopom Silve v kampanjo se po mnenju poznavalcev povečujejo možnosti, da se bo morala Rousseffova za zmago pomeriti v drugem krogu.