Protestniki so vzklikali besede: 'I can't breathe!' (Ne morem dihati!) Foto: Reuters
Protestniki so vzklikali besede: 'I can't breathe!' (Ne morem dihati!) Foto: Reuters
New York
Dva svetova - nekaj ulic stran od protestov, pred Rockefellerjevim centrom, je televizija NBC vodila svoj zabavni program ob prižigu luči na velikem božičnem drevesu. Foto: Reuters
New York
Staten Island, kjer je policist zadavil Garnerja, velja za najbolj konservativno mestno občino New Yorka, saj tam živi veliko policistov in gasilcev. To sta v ZDA pretežno bela poklica. Foto: Reuters

Primer zelo spominja na tistega iz Fergusona. Skupina policistov se je 17. julija na Staten Islandu v New Yorku spravila na temnopoltega Erica Garnerja, ker je na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih. Hoteli so ga aretirati, 43-letni Garner, oče šestih otrok, pa jim je dejal, naj ga pustijo pri miru, ker nikogar ne nadleguje.

Dovoljeni ali prepovedani prijem?
Nizkorasli beli policist Daniel Pantaleo se je hotel dokazati pred večjimi kolegi in je Garnerja stisnil v prepovedani daviteljski prijem. Garner je večkrat ponovil, da ne more dihati, Pantaleo pa je stiskal, dokler ni Garner izdihnil. Mrliški oglednik mesta je smrt označil za namerno, obstaja pa tudi videoposnetek dogodka.

Policijski sindikat trdi, da je Pantaleo uporabil dovoljen prijem, ki ga učijo na akademiji, da spravi osumljenca na tla. Za poznavalce, ki niso policisti, pa ni nobenega dvoma, da je šlo za prijem, ki ni dovoljen iz preprostega razloga - ker lahko povzroči smrt. Garner je bolehal za astmo in policijski sindikat trdi, da je bil to vzrok smrti.

Zasedli glavne prometne točke
Po odločitvi velike porote, da proti Pantaleu ne začne postopka, so se protestniki razpršili po ulicah Manhattna in Staten Islanda in vzklikali: "Ne morem dihati. Ne davi me." Poleg tega so vzklikali tudi geslo iz predmestja St. Louisa Fergusona "Roke gor, ne streljaj", ki simbolizirajo smrt temnopoltega najstnika Michaela Browna. Neoboroženega Browna je ustrelil beli policist, velika porota pa ga prav tako ni obtožila.

Newyorški protestniki so za nekaj minut zasedli tudi glavno železniško postajo Grand Central in se v času prometne konice ulegli na tla. Nekatere mimoidoče prebivalce belih predmestij je to ujezilo in so celo pljuvali nanje. V nasprotju s Fergusonom in drugimi ameriškimi mesti je bila večina protestnikov na ulicah Manhattna belopoltih.

Vlada napovedala zvezno preiskavo
Po protestih se je oglasil ameriški pravosodni minister Eric Holder, ki je dejal, da je tragedija v New Yorku eden izmed incidentov, ki postavljajo na preizkušnjo zaupanje med policijo in skupnostmi, ki bi jih policija morala varovati. Napovedal je tudi zvezno preiskavo zaradi morebitnega kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost, ki je bila uzakonjena zaradi krivic, ki so se dogajale temnopoltim na jugu pod vladavino bele večine.

Predsednik Barack Obama pa je dejal: "Vsi, ne glede na raso ali vero, moramo priznati, da gre za ameriški problem, če nekoga pred zakonom ne obravnavajo enakopravno. Moja naloga je, da pomagam problem rešiti."

Odločitev velike porote bo na preizkušnjo postavila tudi newyorškega župana Billa de Blasia, ki je že postal tarča konservativne ameriške televizije Fox. Odpovedal je namreč udeležbo na praznični slovesnosti pred Rockefellerjevim centrom in šel raje na Staten Island k družini ubitega. Tam je dejal, da si ne more predstavljati, kako bi doživel smrt lastnega sina Danteja. Županova soproga je temnopolta, Dante pa je torej mešane krvi. De Blasio je ob prihodu na oblast dejal, da bo izboljšal odnose med temnopoltimi prebivalci New Yorka in policijo.

V ZDA protesti zaradi sporne odločitve porote
V ZDA protesti zaradi sporne odločitve porote