Zasedanje Generalne skupščine bo letos potekalo že 68. Najzanimivejša bo, kot vsako leto, splošna razprava. Foto: EPA
Zasedanje Generalne skupščine bo letos potekalo že 68. Najzanimivejša bo, kot vsako leto, splošna razprava. Foto: EPA
Borut Pahor
Na splošni razpravi bo govoril tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Foto: BoBo

Zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, ki v New York vsako leto privabi številne svetovne voditelje in diplomate, se tradicionalno začne v sredini septembra. Glavno dogajanje skupščine, ki jo sestavlja 193 držav članic, bo sicer na vrsti šele med 24. septembrom in 1. oktobrom, ko bo potekala splošna razprava z govori svetovnih voditeljev. Med govorniki bo tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki ga bo v New Yorku spremljal zunanji minister Karl Erjavec.

Letošnje, že 68. zasedanje Generalne skupščine ZN-a bo vodil veleposlanik Antigve in Barbude pri Združenih narodih John Ashe, ki so ga potrdili že sredi junija, ko so se članice skupine Latinske Amerike in Karibov, ki je bila letos na vrsti za ta položaj, o njem dogovorile že prej. Ashe bo na tem položaju nasledil nekdanjega srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića, ki je bil tarča številnih obtožb o pretirani skrbi za interese Srbije.

Razpravo bo odprl Ban Ki Mun s poročilom o delu
Letošnja splošna razprava bo potekala pod naslovom Razvojna agenda po letu 2015, začela pa se bo z nastopom generalnega sekretarja organizacije Ban Ki Muna, ki bo pred začetkom razprave predstavil svoje poročilo o delu ZN-a v preteklem letu. Tokratno splošno razpravo bo zagotovo najbolj zaznamovala kriza v Siriji, ki naj bi zaloge svojega kemičnega orožja predala pod mednarodni nadzor. 28. septembra bo potekalo tudi srečanje med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem in generalnim sekretarjem Ban Ki Munom, v New Yorku pa bodo najverjetneje tudi predstavniki opozicije režimu Bašarja Al Asada.

Še pred začetkom splošne razprave bo 23. septembra potekalo zasedanje na visoki ravni o osebah s posebnimi potrebami oziroma o invalidih, osredotočilo pa se bo na razvojne cilje tisočletja in druge mednarodno sprejete cilje. Na dan začetka splošne razprave bo potekala tudi ustanovna seja političnega foruma na visoki ravni za trajnostni razvoj, ki ga je za nadaljevanje dejavnosti po konferenci ZN-a o trajnostnem razvoju (Rio+20) ustanovila Generalna skupščina ZN-a.

25. septembra bo potekalo tudi posebno srečanje o prizadevanjih za doseganje razvojnih ciljev tisočletja po letu 2015, dan pozneje pa bo srečanje na visoki ravni na temo jedrske razorožitve. Posebnih zasedanj na visoki ravni pa ne bo konec niti po splošni razpravi, saj delegate 3. in 4. oktobra čaka razprava o mednarodnih migracijah in razvoju, 7. in 8. oktobra pa šesta razprava na visoki ravni o razvojnem financiranju.

Po koncu splošne razprave bo delo Generalne skupščine ZN-a večinoma potekalo v šestih odborih, ki so se morali med preteklim 67. zasedanjem ukvarjati s 171 točkami dnevnega reda. To so razorožitveni odbor, gospodarski odbor, socialni, humanitarni in kulturni odbor, odbor za dekolonizacijo, proračunski odbor ter pravni odbor.

Slovenija bo zbirala podporo za članstvo v Svetu ZN-a za človekove pravice
Vlada Republike Slovenije je v skladu s svojimi zunanjepolitičnimi usmeritvami sprejela prioritete za delovanje Slovenije na 68. zasedanju Generalne skupščine. Slovenija bo tako kot že vsa leta do zdaj posebno pozornost namenila vprašanju spoštovanja človekovih pravic in svoboščin s poudarkom na pravicah najbolj ranljivih skupin, spoštovanju dostojanstva in demokracije. Slovenija bo na zasedanju Generalne skupščine lobirala tudi za podporo svoji kandidaturi za članstvo v Svetu ZN-a za človekove pravice za obdobje med letoma 2016 in 2018.