V reševalni akciji ubit britanski inženir Chris McManus. Foto: EPA
V reševalni akciji ubit britanski inženir Chris McManus. Foto: EPA

Za gradbena inženirja Chrisa McManusa in Franceska Lamolinara se je torkova reševalna akcija, v kateri so sodelovali le britanski specialci, končala tragično.

Inženirja, ki sta za italijansko gradbeno podjetje B Stabilini sodelovala v projektiranju nove nigerijske centralne banke, so ugrabili 12. maja lani. A, kot je dejal britanski premier David Cameron, je odločitev sprejel skupaj z nigerijskimi pristojnimi oblastmi, potem ko so izvedeli "ključno informacijo o lokaciji ugrabljencev", prav tako pa naj bi bili njuni življenji "resno ogroženi".
Rim o poteku akcije obveščen prepozno
Italijanski poslanci ob smrti italijanskega državljana protestirajo, saj se Cameron o začetku in poteku same akcije naj ne bi predhodno posvetoval z njimi. Rim naj bi bil o poteku akcije obveščen šele, ko je ta že potekala.

"Nenavadno je, da država, ki je vpletena v neki incident, o tem ni obveščena. Verjetno je bila situacija res zapletena in morda je bilo reševanje res prava odločitev, a kljub temu bodo morali pojasniti, zakaj o tem niso bile obveščene pristojne italijanske oblasti," je za BBC dejal italijanski senator Lucio Malan.

Italijanski premier Mario Monti je za pojasnilo o poteku dogodkov že prosil nigerijskega predsednika Goodlucka Jonathana. Ta je za zdaj dejal le to, da so ugrabitelje aretirali in jim bodo tudi ustrezno sodili. Za ugrabitev naj bi bili odgovorni pripadniki skrajne islamske skupine Boko Haram, ki je v preteklosti izvedla več napadov, sodelovali pa naj bi tudi z Al Kaido.