Razmere v Nigeriji so po aprilski ugrabitvi 223 deklic, ki jo je izvedel Boko Haram, zelo napete. Vojska skuša vzdrževati red in mir. Foto: EPA
Razmere v Nigeriji so po aprilski ugrabitvi 223 deklic, ki jo je izvedel Boko Haram, zelo napete. Vojska skuša vzdrževati red in mir. Foto: EPA

Prva bomba je odjeknila na močno obljudeni tržnici, druga pa pred bližnjo bolnišnico. Večina žrtev je bila žensk. Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan je ostro obsodil današnji napad in napovedal nadaljnji boj proti terorizmu. "Predsednik Jonathan vsem Nigerijcem zagotavlja, da se vlada še naprej bori za zmago v vojni proti terorizmu in da se ne bo pustila ustrahovati terorju, ki ga izvajajo sovražniki človeškega napredka," so sporočili iz njegovega urada.

Jos je prestolnica nigerijske zvezne države Plateau, ki je stičišče krščanskega juga in muslimanskega severa države. Mesto je bilo sicer v zadnjih letih večkrat prizorišče srditih spopadov med krščanskimi in muslimanskimi skupinami, pa tudi napadov islamistične skupine Boko Haram, vendar pa je zadnji dve leti živelo v relativnem miru, poroča BBC.

Iskanje ugrabljenih deklic se nadaljuje
Nigerijski oblasti si še naprej prizadevajo, da bi izsledile več kot 200 deklic, ki so jih aprila ugrabili pripadniki islamistične skupine Boko Haram. Ugrabitev je močno odmevala po vsem svetu, številne države pa so nigerijskim oblastem na pomoč v boju proti naraščajočim napetostim poslale tudi svoje vojaške svetovalce.

Samo v zadnjem letu je v napadih skupine, ki želi vreči vlado in islamizirati državo, umrlo več kot 1.000 ljudi. Vlada je danes potrdila šestmesečno podaljšanje izrednega stanja v treh državah na severu, Adamawi, Bornu in Yobeju.