Nikab bo prepovedan v nekaterih javnih institucijah, na ulicah pa ga bodo lahko ženske še vedno nosile. Foto: EPA
Nikab bo prepovedan v nekaterih javnih institucijah, na ulicah pa ga bodo lahko ženske še vedno nosile. Foto: EPA

Prepoved se ne nanaša na nošenje nikabov (pokrivala, ki skrivajo celoten obraz, razen oči) ali burk (pokrivajo telo od glave do tal) na ulicah, ampak le na specifične situacije, v katerih je bistveno, da so vidni obrazi ljudi, ali ko to narekuje varnost, je pojasnil nizozemski premier Mark Rutte in zatrdil, da zakon nima nikakršnega verskega ozadja, temveč je vlada skušala z njim "poiskati ravnotežje med svobodo ljudi, da nosijo oblačila, ki jih želijo, in pomenom medsebojne in razpoznavne komunikacije".

"Oblačila, ki zakrivajo obraz, v prihodnje ne bodo sprejemljiva v izobraževalnih in javnih zdravstvenih ustanovah, vladnih poslopjih in javnem prometu," je po potrditvi prepovedi, ki jo je pripravil notranji minister Ronald Plasterk, sporočila vlada.

Kazen za kršilce bo znašala 405 evrov. Po navedbah nizozemskega radia NOS burke na Nizozemskem nosi približno od sto do 500 žensk, večinoma le občasno.

Prejšnja Ruttejeva vlada, ki jo je podpiral skrajno desni populist Geert Wilders, je sicer predlagala še občutno strožjo prepoved, ki se je nanašala tudi na nošnjo burk na ulicah in celo na zmenkih. Ta predlog bo zdaj umaknjen, saj zdajšnja vlada, kot so sporočili, ne vidi nobenega razloga za splošno prepoved.

Sosednji Francija in Belgija imata strožja pravila glede nošenja muslimanskih pokrival, saj so prepovedana v javnosti.