60-letna Royalova je vidnejša predstavnica francoskih socialistov. Foto: EPA
60-letna Royalova je vidnejša predstavnica francoskih socialistov. Foto: EPA

Predsednik Francois Hollande je po nedeljskem bolečem porazu socialistov na lokalnih volitvah v začetku tedna sprejel odstop premierja Jean-Marca Ayraulta in na njegov položaj imenoval dosedanjega notranjega ministra Vallsa.

Poraz na lokalnih volitvah je še en udarec za Hollanda, ki velja za najmanj priljubljenega francoskega predsednika do zdaj, kar gre večinoma pripisati neizpolnjenim obljubam o oženju gospodarstva.

Royalova in Hollande sta bila skupaj do leta 2007 in imata štiri otroke. Na predsedniških volitvah leta 2007 se je uvrstila v drugi krog, v katerem pa je morala priznati poraz proti Nicolasu Sarkozyju.

Po poročanju BBC-ja je imenovanju Royalove v vlado nasprotovala zadnja uradna partnerica predsednika Valerie Trierweiler, s katero se je Hollande razšel januarja, potem ko se je razvedelo, da ima razmerje s francosko igralko.

Vlado je zapustil dosedanji finančni minister Pierre Moscovici, v prihodnje pa bo njegov resor razdeljen. Finance bo vodil Michel Sapin, medtem ko bosta industrija in gospodarstvo v domeni Arnauda Montebourga.

Laurent Fabius ostaja zunanji in Jean-Yves Le Drian obrambni minister.