Ukrajina ima od torka novo vlado, v kateri so trije donedavni tujci. Foto: EPA
Ukrajina ima od torka novo vlado, v kateri so trije donedavni tujci. Foto: EPA
Washington je zanikal vpletenost v sestavljanje vlade in imenovanje Američanke Natalie Jaresko na mesto finančne ministrice. Foto: EPA
Litovec Aivaras Abromavicius je postal minister za gospodarstvo. Foto: EPA
Novi minister za zdravstvo je postal Gruzijec Aleksander Kvitašvili, sicer nekdanji gruzijski minister za delo, zdravstvo in socialne zadeve. Foto: EPA

Finančna ministrica je tako postala Natalie Jaresko, Američanka ukrajinskega rodu, ki je delala za ameriško zunanje ministrstvo in ukrajinski investicijski sklad, ki ga financira ameriški kongres.

Investicijski bančnik, Litovec Aivaras Abromavičius, sopredsedujoči švedskemu investicijskemu skladu, ki je študiral v ZDA in Estoniji, je minister za gospodarstvo.

Novi ukrajinski minister za zdravstvo pa je Gruzijec Aleksander Kvitašvili, sicer nekdanji gruzijski minister za delo, zdravstvo in socialne zadeve, ki je, kot poroča Kijev Post, tudi študiral v ZDA.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je trojici v torek dopoldne z dekretom podelil ukrajinsko državljanstvo, je na maratonskem zasedanju parlamenta izpostavil, da se morajo učiti iz tujih izkušenj, medtem ko se skuša država rešiti pred bankrotom, za kar številni krivijo desetletja politične blokade in korupcije.

Tujec tudi na čelu protikorupcijskega urada
Omenjeni trije pa očitno ne bodo edini tujci na pomembnih državnih položajih. Porošenko je namreč že prejšnji teden predlagal, naj se na čelo novega urada za boj proti korupciji imenuje tujec. Porošenko namreč ocenjuje, da bo imel tujec veliko prednost, ker nima povezav z ukrajinsko elito.

Obrambni in zunanji minister ostajata Stepan Poltorak in Pavel Klimkin. Porošenko je pri tem izpostavil njuno vlogo pri "obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine". Ukrajina je marca po priključitvi Rusiji sicer izgubila polotok Krim, na vzhodu pa se že sedem mesecev bojuje s proruskimi separatisti. Notranji minister ostaja Arsenij Avakov.

Opozicija kritična do imenovanja tujcev
Parlament je novo vlado premierja Arsenija Jacenjuka pričakovano potrdil z veliko večino, z 288 glasovi od navzočih 339 poslancev in poslank. T. i. prozahodne stranke so namreč na oktobrskih volitvah dobile ustavno večino v parlamentu.

Opozicija pa je v razpravi ostro kritizirala imenovanje tujcev na pomembne položaje, češ da ima Ukrajina dovolj ustreznih kandidatov. Ruski mediji so sicer izpostavljali, da so bili tujci, ki so zdaj v vladi, do zdaj povsem neznani v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA zanikale vpletenost v sestavo vlade
Na ZDA so v preteklosti leteli očitki o vmešavanju v ukrajinsko politiko, ameriško zunanje ministrstvo pa je že torek zanikalo vpletenost v imenovanje Američanke za finančno ministrico. "To je izbira ukrajinskega naroda in njihovih izvoljenih predstavnikov," so poudarili v Washingtonu.

Natalie Jaresko je ob podelitvi državljanstva v torek povedala, da je v ZDA odraščala v ukrajinski družini in da v Ukrajini dela in živi že 20 let. Lani je tudi dejavno sodelovala na proevropskih protestih v Kijevu, je dejala.