Vladne sile so nekaterim prebivalcem dopustile, da zapustijo oblegano Madajo. Foto: Reuters
Vladne sile so nekaterim prebivalcem dopustile, da zapustijo oblegano Madajo. Foto: Reuters
V četrtek zvečer je drugi konvoj ta teden prispel v Madajo. Foto: Reuters

Združeni narodi poročajo, da v Madaji v groznih pogojih živi kar 40.000 ljudi. Prvi konvoj s 330 tonami humanitarne pomoči v hrani in zdravilih je mesto v bližini libanonske meje in blizu Damaska dosegel v ponedeljek, v četrtek zvečer pa so prišli novi tovornjaki, poroča BBC. Tovornjaki mednarodnega odbora Rdečega križa in Sirskega rdečega polmeseca so zdaj v Madajo dostavili 120 ton hrane, moke, pripomočkov za medicinsko oskrbo, odej in oblačil. Predtem je nazadnje pomoč v Madajo prišla oktobra.

Koordinator ZN-a Yaacoub El Hillo je dejal, da je "realna rešitev situacije v teh obleganih krajih, če se blokade dvignejo in se dopusti evakuacija prebivalcev". Dodal je, da se Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s sirsko vlado dogovarja o evakuaciji prebivalcev Madaje, ki nujno potrebujejo medicinsko oskrbo. Teh naj bi bilo okoli 400.

Prizori v Madaji so "srce parajoči"
Vodja delegacije Rdečega križa v Siriji Marianne Gasser, ki je spremljala prvi konvoj, je dejala, da so bili prizori, katerim so bili priča v Madaji, "srce parajoči". Po njenih besedah so ljudje obupani, zaloge hrane pa so izjemno majhne. Gasserjeva je dodala, da so razmere ene izmed najhujših, kar jih je videla v petih letih delovanja v Siriji, in da tako ne more iti več naprej, navaja BBC.

Po poročanju WHO-ja sta v Madaji delovala le dva zdravnika, ki sta imela močno omejene zmogljivosti. Po podatkih Unicefa je v mestu v preteklem mesecu zaradi lakote umrlo 32 ljudi, poroča Reuters. Unicef poroča tudi o hudi podhranjenosti med otroki. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki sodeluje na strani vladnih sil, te navedbe zanika in pravi, da v mestu sicer ni bilo smrtnih žrtev.

Pomoč prišla tudi v Fuajo in Kafrajo
ZN dodaja, da je po Siriji še 14 podobnih mest, kot je Madaja, kjer prebivalstvo zaradi blokad strada in je civilistom onemogočen dostop do humanitarne pomoči. Medtem je v četrtek manjši konvoj prispel tudi v dve mesti - Fuajo in Kafrajo, kjer imajo nadzor sile predsednika Bašarja Al Asada, oblegajo pa ju uporniki. V teh dveh mestih na severozahodu države je ujetih okoli 20.000 ljudi. Po podatkih ZN-a naj bi bilo v Siriji ujetih kar 450.000 ljudi, mesta pa imajo pod nadzorom tako vladne sile kot uporniške skupine in tudi t. i. Islamska država.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da so vojskujoče se strani v Siriji zagrešile "kruta dejanja", ko so kot orožje uporabile tudi stradanje ljudi. Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN-a za človekove pravice Rupert Colville je dejal, da se tako "početje lahko označi kot zločin proti človeštvu, a je to odvisno od okoliščin in je zelo težko dokazljivo". Lažje se dokaže, da gre za vojni zločin.

Rusija začela humanitarne operacije
Kot je sporočila ruska vojska, je Rusija začela humanitarne operacije v Siriji, kjer bodo oskrbovali civilno prebivalstvo na območjih, ki so jih vladajoče sile osvobodile iz rok skrajnežev Islamske države, poroča STA. Ruski general Sergej Rudskoj je dejal, da so iz rok IS-ja sirske sile osvobodile 217 krajev.

"Ljudje se postopoma vračajo v svoje vasi, zato bodo ruske zračne sile začele izvajati humanitarne operacije. Največji delež pomoči smo poslali v mesto Deir Ezor, ki so ga dolgo oblegali pripadniki IS-ja," je dodal Rudskoj. V to mesto so dostavili 22 ton humanitarne pomoči, ki jo bodo razdelile tamkajšnje oblasti. Operacije niso časovno omejene.